Први пут у новијој историји Мундијала, нема екипе која није забрљала у групној фази. Холандија, Енглеска и Мароко јесу екипе које су са по седам, освојиле највише бодова, али оне уочи трећег кола нису имале шансу за максимум будући да су Мароканци стартовали првенство ремијем са Хрватском, а Енглези и Холанђани у 2. колу играли нерешено са САД-ом, односно Еквадором.

Једине селекције које су уочи трећег кола могле да се надају учинку од три победе су Француска, Бразил и Португалија. Ипак, селектор Триколора Дидије Дешан, као и његов колега са клупе Селесаа Тите, одлучили су да по обезбеђеној нокаут фази, дају шансу резервистима. Резултат је био пораз Галских петлова од Туниса и пораз Бразилаца од Камеруна, први у групној фази светских првенстава још од 1998. године (од Норвешке 2:1 такође после обезбеђене осмине финала). Португалци су нешто мање ротирали, али су такође поражени од Јужне Кореје.

Шест Светских првенстава играно је између 1994. до 2022. У Француској, па Јапану и Јужној Кореји, Немачкој, Јужноафричкој Републици, те Бразилу и Русији, увек су биле бар по две, а неретко и више репрезентација које би у првом делу такмичења пролазиле са максималних девет бодова, дизале су самопоуздање и чистиле конкуренцију. А само на два, од поменутих шест првенстава, тимови који би доминантно напустили групу, на крају су узимали трофеј. То су чинили Француска као домаћин 1998. и Бразил четири године касније. Дакле, демонстрација силе углавном не мора да буде предуслов за подизање "Богиње".

(Моцарт спорт)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".