Prvi put u novijoj istoriji Mundijala, nema ekipe koja nije zabrljala u grupnoj fazi. Holandija, Engleska i Maroko jesu ekipe koje su sa po sedam, osvojile najviše bodova, ali one uoči trećeg kola nisu imale šansu za maksimum budući da su Marokanci startovali prvenstvo remijem sa Hrvatskom, a Englezi i Holanđani u 2. kolu igrali nerešeno sa SAD-om, odnosno Ekvadorom.

Jedine selekcije koje su uoči trećeg kola mogle da se nadaju učinku od tri pobede su Francuska, Brazil i Portugalija. Ipak, selektor Trikolora Didije Dešan, kao i njegov kolega sa klupe Selesaa Tite, odlučili su da po obezbeđenoj nokaut fazi, daju šansu rezervistima. Rezultat je bio poraz Galskih petlova od Tunisa i poraz Brazilaca od Kameruna, prvi u grupnoj fazi svetskih prvenstava još od 1998. godine (od Norveške 2:1 takođe posle obezbeđene osmine finala). Portugalci su nešto manje rotirali, ali su takođe poraženi od Južne Koreje.

Šest Svetskih prvenstava igrano je između 1994. do 2022. U Francuskoj, pa Japanu i Južnoj Koreji, Nemačkoj, Južnoafričkoj Republici, te Brazilu i Rusiji, uvek su bile bar po dve, a neretko i više reprezentacija koje bi u prvom delu takmičenja prolazile sa maksimalnih devet bodova, dizale su samopouzdanje i čistile konkurenciju. A samo na dva, od pomenutih šest prvenstava, timovi koji bi dominantno napustili grupu, na kraju su uzimali trofej. To su činili Francuska kao domaćin 1998. i Brazil četiri godine kasnije. Dakle, demonstracija sile uglavnom ne mora da bude preduslov za podizanje "Boginje".

(Mocart sport)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".