1.Што више се излажите природном дневном светлу

Кад се пробудите, покушајте неко време провести пред природним светлом, а ако нема времена за шетње припазите да вам је преко дана прозор отворен и да вам у стан улази што више дневне светлости. Светски стручњак у судници због револуционарног препарата за висок крвни шећер!

Фото: Depositphotos

 

2. Држите аларм даље од себе

Ако вам је аларм тик уз кревет, вероватно га чим се огласи угасите и наставите да спавате, а ако га оставите мало даље, мораћете устати - и најтежи део буђења је готов.

Фото: Depositphotos

 

3. Пре спавања избегавајте мобилни и таблет

Телевизија, мобилни телефон и таблет могу омести рад мозга и навести тело да прескочи неке важне фазе будности, што може потакнути неке стресне реакције - поготово ако почнете одговарати на поруке или читате нешто негативно.

4. Одрадите тренинг

Физичка је активност најбољи начин разбуђивања јер постиче производњу адреналина и других хормона, попут хормона среће. А ако не можете раније да устатанете због вежбања, олакшајте себи тако што ћете увече припремити све што можете, нпр. одећу за тренинг у коју ћете ускочити право из кревета.

Фото: Depositphotos

 

5. Направите себи распоред спавања

Покушајте направити образац спавања: једном кад га успоставите, много ћете лакше ујутро устајати јер је наш циркадијални ритам вођен временом буђења, а не временом одласка на спавање. Наиме промене у времену буђења збуњују наш биолошки сат, па спавање организиујте како бисте организовали већину других активности - са заданим и увек истим временом кад почиње и кад се завршава.

 

(Вечерњи)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".