Немачка није баш најбоље отворила Мундијал у Катару јер су у првом колу поражени од Јапана са 2:1, али синоћ су освојили бод против Шпаније (1:1) због чега имају и даље шансе да се пласирају у осмину финала.

Немци су и синоћ наступили у својој првој гарнитури дресова на којима доминира бела боја. То је заштитна боја дресова Немачке што је веома занимљиво јер беле боје уопште нема на застави те земље.

Фото: Танјуг/АП

 

Остале светске репрезентације обично прилагоде боју дресова застави државе из које долазе, али то није случај с Немачком која већину утакмица игра у белим дресовима.

Фото: Танјуг/АП

 

Познато је да на застави Немачке доминирају црна, црвена и жута боја и због тога многима није баш најјасније зашто онда ова репрезентација игра у белим дресовима, али сада је коначно стигло објашњење.

Фото: Танјуг/АП

 

Наиме, немачки медији одлучили су коначно да објасне зашто њихова репрезентација игра у белим дресовима након што се та тема појавила поново у центру пажње и на Мундијалу у Катару.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако нема беле боје на садашњој застави Немачке репрезентација ове земље игра у белим дресовима због заставе Пруске која је некада била део ове земље и на њој је доминирала бела боја, али и грб ког Немци користе.

Када су Немци основали Фудбалски савез 1899. године одлучили су да своје дресове адаптирају застави Пруске која је била део немачког царства од 1871. до 1945. године.

Пруска је званично престала да постоји 1947. године одлуком Савезника, али Немци нису одлучили да дресове своје репрезентације прилагоде актуелној застави.

На застави Пруске је поред беле доминирала и црна боја која је најчешће доминантна у резервној гарнитури дресова Немачке.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Спортспорт.ба)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".