Nemačka nije baš najbolje otvorila Mundijal u Kataru jer su u prvom kolu poraženi od Japana sa 2:1, ali sinoć su osvojili bod protiv Španije (1:1) zbog čega imaju i dalje šanse da se plasiraju u osminu finala.

Nemci su i sinoć nastupili u svojoj prvoj garnituri dresova na kojima dominira bela boja. To je zaštitna boja dresova Nemačke što je veoma zanimljivo jer bele boje uopšte nema na zastavi te zemlje.

Foto: Tanjug/AP

 

Ostale svetske reprezentacije obično prilagode boju dresova zastavi države iz koje dolaze, ali to nije slučaj s Nemačkom koja većinu utakmica igra u belim dresovima.

Foto: Tanjug/AP

 

Poznato je da na zastavi Nemačke dominiraju crna, crvena i žuta boja i zbog toga mnogima nije baš najjasnije zašto onda ova reprezentacija igra u belim dresovima, ali sada je konačno stiglo objašnjenje.

Foto: Tanjug/AP

 

Naime, nemački mediji odlučili su konačno da objasne zašto njihova reprezentacija igra u belim dresovima nakon što se ta tema pojavila ponovo u centru pažnje i na Mundijalu u Kataru.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako nema bele boje na sadašnjoj zastavi Nemačke reprezentacija ove zemlje igra u belim dresovima zbog zastave Pruske koja je nekada bila deo ove zemlje i na njoj je dominirala bela boja, ali i grb kog Nemci koriste.

Kada su Nemci osnovali Fudbalski savez 1899. godine odlučili su da svoje dresove adaptiraju zastavi Pruske koja je bila deo nemačkog carstva od 1871. do 1945. godine.

Pruska je zvanično prestala da postoji 1947. godine odlukom Saveznika, ali Nemci nisu odlučili da dresove svoje reprezentacije prilagode aktuelnoj zastavi.

Na zastavi Pruske je pored bele dominirala i crna boja koja je najčešće dominantna u rezervnoj garnituri dresova Nemačke.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Sportsport.ba)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".