Сада килограм у трговинским ланцима на акцији кошта 600, док се лане у децембру продавао од 380 до 400 динара.

У рибарницама широм Србије је велика разлика у ценама, па тако свежи шаран у неким градовима кошта 480, а негде достиже 850 динара. У центру Београда у рибарницама, сада се углавном продаје за око 700 динара. Шницле од шарана су у рангу јунећег бута, килограм кошта око 1.250.

Републички завод за статистику не располаже податком колико је поскупљење по појединачним врстама, већ за читаву групу производа "свежа и рахлађена риба". Према њиховој евиденцији, у новембру су те цене више за 39,3 одсто него у истом периоду лане.

У трговинским ланцима истичу да је најважније што се тржиште сада стабилизовало и да се очекује да ће бити довољно шарана.

- Прошлог децембра и наредних месеци, током Ускрса, владала је несташица те рибе, јер је поремећен процес мрешћења - подсећају саговорници.

- Лане је произведено 30 одсто мање него 2020. године. Његова цена је крајем прошле године била нижа, али га није било довољно. Када га је било, продавао се од 379 до 399 динара на акцији, а сада је 600 динара. Први пут ће се сада стабилизовати тржиште и очекују се да ће бити довољно шарана. Он је увек једна од најтраженијих риба.

Како наводе, пастрмка је увек била скупља од шарана, а откад се десио тај поремећај на нашем тржишту са његовим мањком, ситуација се обрнула. Тако је сада килограм пастрмке јефтинији и у трговинским ланцима кошта 540 динара. У једној београдској рибарници кажу да грађани већ купују велике количине шарана.

- Код нас кошта 700 - каже продавац. - Ево малопре је један господин купио 20 килограма, а онда и једна госпођа 12 килограма шарана. Они га суше и диме, припремају га за Никољдан.

Фото: Н.Фифић

 

 

Свакодневна поскупљења намирница оптерећују кућни буџет грађана. Српске породице се сада суочавају и са вишом ценом рибе, која ће бити једна од главних намирница на њиховој трпези током поста.

Ипак, како кажу продавци, куповина овог производа се не смањује, нити они очекују да ће до тога доћи.

У трговинским ланцима бранцин кошта 1.099, орада 1.000, а лосос-филет 2.300 динара. У рибарницама се пастрмка продаје за око 650, а очишћена за 780 динара. Орада је 1.200 динара, бранцин 1.450 динара, док скуша кошта око 950 динара. Грађани који немају времена да спремају рибу, пазаре печену. За ту услугу треба издвојити још око 250 динара. Србија увози око 75 одсто рибе, а само је 25 процената из домаће производње.

У Нишу јефтиније

Према подацима Републичког завода за статистику, свежи шаран се у првој недељи новембра у Београду најчешће продавао по цени од 610 динара. Житељи Сремске Митровице су најскупље плаћали ову рибу, 850 динара, док је код Нишлија била најјефтинија и коштала је 480, а код Лесковчана је била десет динара скупља. У Новом Саду, Панчеву и Суботици шаран је коштао 700 динара, а 50 динара више је требало издвојити у Крагујевцу, Краљеву и Новом Пазару. РЗС прати кретање цена у продавницама и на пијацама са највећим прометом, два пута месечно.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".