Правила у Катару ће бити веома строга, а ФИФА је објавила ''кодекс понашања'', као и смернице за понашање у овој земљи. Очекује се да ће бити око два милиона посетилаца.

Алкохол

Фото: Shutterstock

 

Продаја алкохолних пића ће бити могућа само у лиценцираним ресторанима, хотелима и баровима, а дозвољена је само немуслиманима старијим од 21 године. Забрањен је унос алкохола, чак иако је купљен у фри-шоповима. Конзумација је дозвољена искључиво у зонама предвиђеним за навијаче око стадиона.

Хомосексуалност

Фото: Танјуг/АП

 

Ове године се осам репрезентација обавезало да ће носити капитенске траке у дугиним бојама. Због овога су обележја са дугиним бојама дозвољена искључиво на стадиону. У потпуности је забрањена хомосексуалност у држави, али ФИФА тврди да су сви припадници ЛГБТ заједнице добродошли.

Облачење

Фото: Профимедиа

 

Вео није обавезан за жене. Препорука је да се у јавности жене облаче скромно, односно да буду покривене од леђа до колена.

Фотографисање

Фото: Профимедиа

 

Строго је забрањено креирати фотографски запис људи без њихове дозволе. Исто тако је строго забрањено фотографисање државних и војних институција, али и градилишта.

Религија

Фото: Профимедиа

 

Није дозвољено критиковати катарску владу или Ислам. Такође, на листи забрана се налази и заговарање атеизма. Поред тога, забрањено је и упорно ''преобраћање'' других у своју веру. Непоштовање према богомољама се такође санкционише.

Остале забране

Фото: Реддит

 

Е-Цигарете и вејпови су забрањени законом у овој држави од 2014. године. Свињско месо је у потпуности забрањено. Није дозвољено размењивање било какве нежности у јавности особа који нису брачни другови. Такође, порнографија је строго забрањена, а укључује и видео и фото записе, као и сексуална помагала и играчке. Наркотици су у потпуности илегални, а препоручује се да се у амбасадама провере и лични лекови који се користе у медицинске сврхе.

Забрањено је Данској репрезентацији да тренирају у мајицама на којима пише ''Људска права за све''. Протести су строго забрањени. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".