Овогодишњи Мундијал ће имати одређене новине, а неке ће бити специфичне које ће променити фудбал какав познајемо.

Пет измена

Фото: Танјуг/АП

 

Ово ће бити прво Светско првенство на ком ће бити дозвољено изменити чак 5 играча. На ово смо навикли донекле, с обзиром да је ово правило уведено за време пандемије Коронавируса. Ово ће бити погодно за тимове са добром клупом.

26 играча

ФОТО: М. Вукадиновић

 

Први Мундијал на коме ће репрезентације повести са собом чак 26 играча уместо досадашњих 23. Ово правило ће помоћи тимовима који су се двоумили између неколико играча.

Пенали

Фото: Н. Параушић

 

На ово правило смо већ навикли, али ће ово бити први Мундијал који ће га применити. Голман мора бити на линији током извођења једанаестераца. За оне између статива је ово проблем, с обзиром да излазећи испред исте они скраћују угао и покривају више простора.

Офсајд

Фото: МВ

 

На првој утакмици је већ ово било примењено. ВАР соби ће значити полу-аутоматска технологија слична гол-технологији. Наиме, гол-технологија, која је већ увелико у употреби јавља судијама да ли је лопта прешла линију. У овом случају, ВАР соби ће бити јављене тачне спецификације код офсајда што ће скратити време доношења одлуке. Ово правило је највише заступао Арсен Венгер, тренутни званичник ФИФЕ који је задужен за напредак фудбала.

Женске судије

Фото: Танјуг/АП

 

Нешто што смо већ видели на многим утакмицама до сада, ово ће ипак бити први Мундијал на коме ће судити жене. Ово је огроман напредак за родну равноправност.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".