Електрична енергија за грађане и привреду могла би бити скупља за 10 одсто већ од јануара 2023, те би то увећање стигло на наплату с фебруарским рачунима.

Уколико дође до поскупљења киловата, привредници би, уместо садашњих 95, струју морали да плаћају 105 евра по мегават-сату, док би просечно домаћинство које троши око 350 киловата месечно у фебруару рачун за електричну енергију платило 370 динара више, објавиле су Новости.

Подсетимо, ресорна министарка Дубравка Ђедовић изјавила је недавно да ће повећање цена струје и гаса бити минимално за грађане и привреду, као и да неће бити до краја године.

- Морамо да обезбедимо нашим предузећима да могу да покрију трошкове производње и да улажу у нове капацитете. Разматрано је да повећање цене и струје и гаса буде у минималном износу, онолико колико је заиста неопходно - рекла је министарка и додала да ће те цене остати и даље међу најнижима у Европи.

- Држава је ту у великој мери субвенционисала и грађане и привреду, и то ће наставити да ради, пре свега за најугроженије грађане. Гледаћемо да буду минимална неопходна повећања и за грађане и за привреду. Још увек се ради на тим усаглашавањима, али мислим да неће бити ове године - рекла је Ђедовићева за медије.

И председник Србије Александар Вучић је крајем прошле недеље наговестио да је могуће да дође до повећања цене струје и да ће се, када се то деси, оно кретати између осам и десет одсто.

Такође, Међународни монетарни фонд (ММФ) недавно је препоручио државном врху Србије да би цена струје за домаћинства требало да се коригује навише бар за 10 одсто, и то још током ове грејне сезоне, која траје до 15. априла, како буџетски расходи за енергенте не би угрозили јавне финансије.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".