Električna energija za građane i privredu mogla bi biti skuplja za 10 odsto već od januara 2023, te bi to uvećanje stiglo na naplatu s februarskim računima.

Ukoliko dođe do poskupljenja kilovata, privrednici bi, umesto sadašnjih 95, struju morali da plaćaju 105 evra po megavat-satu, dok bi prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovata mesečno u februaru račun za električnu energiju platilo 370 dinara više, objavile su Novosti.

Podsetimo, resorna ministarka Dubravka Đedović izjavila je nedavno da će povećanje cena struje i gasa biti minimalno za građane i privredu, kao i da neće biti do kraja godine.

- Moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete. Razmatrano je da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno - rekla je ministarka i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

- Država je tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu, i to će nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane. Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu. Još uvek se radi na tim usaglašavanjima, ali mislim da neće biti ove godine - rekla je Đedovićeva za medije.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle nedelje nagovestio da je moguće da dođe do povećanja cene struje i da će se, kada se to desi, ono kretati između osam i deset odsto.

Takođe, Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je preporučio državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje naviše bar za 10 odsto, i to još tokom ove grejne sezone, koja traje do 15. aprila, kako budžetski rashodi za energente ne bi ugrozili javne finansije.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".