У атарима апатинске општине ловци су у недељу угледали црног пантера, а из "Војводинашума" позивају на опрез. Биолог "Врта добре наде" Кристијан Овари у разговору за РТС објашњава како треба да поступите ако угледате црног пантера. Ако вам пређе пут имали сте среће, већи је проблем ако вам се прикраде с леђа, поручује Овари.

Заступник огранка Шумског газдинства „Сомбор“ Срђан Пеурача рекао је да су у недељу ловци приметили пантера, а јуче је из полицијске управе на то скренута пажња, јер иду празници и претпостављају да ће људи ићи на излетишта.

Црни пантер (леопард) је дивља животиња, звер, месождер и зато треба бити опрезан, али он је и скровита животиња која бежи од људи, објашњава Кристијан Овари.

- Леопарди су скровите животиње, беже од људи, тајанствени су, лове ноћу. Пре ће јести псе, мачке које може да савлада, него да уђе у конфликт са већом животињом, нема потребе за паником - истиче биолог.

Додаје да је леопард више угрожен од људи, него ми од њега и да је најхуманије ухватитити га и збринути.

Фото: Јутјуб принтскрин/National Geographic UK

 

 

Иако у већини случајева зазире од људског контакта, ако бисте га сусрели док се храни, он неће хтети да изгуби оброк.

- Ако га сретнете биће на препад, одмераваће снаге и хтети да избегне конфликт. Никако му не треба окретати леђа, јер све мачке нападају с леђа. Треба лагано и смирено кренути уназад, морамо да му покажемо да смо већи, да се не плашимо и гестикулацијом да избегавамо конфликт - наводи Овари.

Звати полицију, а не правити селфи

Додаје да је потребно што пре лоцирати ову дивљу мачку и обавестити полицију.

- Не треба глумити јунака, није селфи тада најважнији, већ обавестити полицију јер само они могу адекватно да реагују - рекао је Овари.

Напомиње да у Природњачком музеју имају искуство са хватањем мачака. Након тога се очита микрочип и види њено порекло ако је обележена и тако се сазна одакле је.

Фото: Јутјуб принтскрин/National Geographic UK

 

 

На питање шта значи ако нам пантер пређе пут, Овари одговара да је то срећа.

- Ако вам пређе пут имали сте среће, већи је проблем ако вам се прикраде с леђа - поручује Овари.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".