Службеници Управе полиције Црне Горе данас су на граничном прелазу Аеродром Подгорица извршили екстрадицију из Црне Горе у Сједињене Америчке Државе два лица са списка најтраженијих ФБИ бегунаца, Ричарда Ајвазијана (43) и Маријету Терабелијан (37), који су држављани САД.

Ајвазијан, његова супруга Терабелијан и његова снаjа Тамара Дађан (42) ухапшени су крајем фебруара у Црној Гори, а били су међу најтраженијим бјегунцима са листе Федералног истражног бироа (ФБИ). Они и још пет чланова породице осуђени су у САД за крађу више од 18 милиона долара кредита за помоћ у борби против ковида, а потраживани су од 29. августа 2021. године када су уклонили наногице и побегли.

Екстрадиција је реализована сходно решењу Министарства правде Црне Горе којим се дозвољава њихово изручење надлежним органима Сједињених Америчких Држава ради вођења кривичног поступка због кривичних дела злочиначко удруживање са циљем извршења банкарске преваре и проневере, преносе Вијести.

- Они се терете за 11 кривичних дела проневера, осам кривичних дела банкарска превара, тешка крађа идентитета и кривично дело злочиначко удруживање са циљем прања новца. Подсећамо да су ова лице лишена слободе у фебруару 2022. године у Црној Гори на основу међународне потернице НЦБ Интерпол-а Вашингтон. Они су се налази на листи најтраженијих бегунаца за којима је трагао ФБИ - истиче се у саопштењу МУП-а.

Приликом лишења слободе у Црној Гори поменута лица су поседовала издата путна документа на друга имена и то пасоше Велике Британије и Мексика.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".