Како преносе локални медији, Винис Мабансаг, која је рођена у болници Хозе Фабела у Тондоу 15. новембра, осмомилијардита је особа на свету.

- На Филипинима смо управо били сведоци доласка на свет осмомилијардите бебе на планети. Порођај је трајао око два сата, стигли су око 11 увече, а беба је рођена у један сат и 29 минута после поноћи, природним путем - рекао је Ромео Битуин, главни лекар тамошње болнице.

Први бејби бум

Први познати скок становништва догодио се појавом пољопривреде у неолиту, око 10.000 година пре нове ере.  

Уз пољопривреду се развио седећи начин живота и способност складиштења намирница, што је довело до раста природног прираштаја.

- Мајке су могле да хране своју бебу кашом, што је убрзало процес одвикавања и скратило време између порођаја. Другим речима, жене би могле да имају више деце - објаснио је Ле Брас.

Развој сталних насеља донео је и одређене ризике. Припитомљавање животиња довело је људе у контакт са новим смртоносним болестима.

Смртност међу децом је била посебно висока. Трећина њих умрла је пре првог рођендана, а трећина пре осамнаестог.

- Смртност је била огромна, али је у исто време бејби бум био континуиран - рекао је Ерик Крубези, антрополог са Универзитета у Тулузу.

Са шест милиона становника у то време, глобална популација је порасла на 100 милиона око 2000. године пре нове ере, а затим на 250 милиона у првом веку.

Црна смрт

Раст становништва изненада је зауставила куга у средњем веку. Пандемија која је кренула из централне Азије, са подручја данашњег Казахстана, стигла је у Европу 1346. године на бродовима који су превозили робу из Црног мора.

Осам милијарди, кључни развој вакцине

Експлозија становништва почела је у 19. веку, углавном због развоја медицине и индустријализације пољопривреде, што је повећало глобално снабдевање храном.

Од 1800. године број становника на Земљи порастао је осам пута, са једне милијарде на осам милијарди.

Крубези сматра да је кључ био развој вакцина, посебно против малих богиња, које су искорениле једног од највећих светских убица.

Седамдесете и осамдесете донеле су још једну малу револуцију у виду лечења срчаних болести, што је допринело смањењу морталитета људи старијих од 60 година.

УН су саопштиле да, док је светској популацији било потребно 12 година да порасте са 7 на 8 милијарди, биће потребно до 2037, или 15 година, да достигне 9 милијарди - "знак да се укупна стопа раста глобалне популације успорава".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".