За подручје Републике Србије се везују бројни ловачки пси, као и пастирски пси. Југ Србије је био плодно тло за развијање оваквих раса, с обзиром на брдовит и планински терен.

Шарпланинац

Свакако најпознатија врста која долази из Србије јесте Шарпланинац. Робусне мускулатурне грађе, прекривен длаком која је дебела, густа и оштра, дозвољавајући му да презими тешке зиме на Шар планини. Веома су лојални и одани, мирни и добронамерни.

Фото: Предраг Митић

 

Висина им се креће од у просеку од 58 центиметра (за женке) и 62 центиметра (за мужјаке). Умеју да достигну чак и до 45 килограма. Сматра се за чувара куће, стада и имања.

Српски пастирски пас

Настали на простору Копаоника и Старе планине, где су се укрштали пси пастири са Тибета са домаћим расама, а претпоставља се да вуче корене из чак 13. века. Није расло превелико интересовање за овим псима, па су познати искључиво на простору бивше Југославије, док се у другим земљама ретко виђају.

Фото: В. Данилов

 

Велика је раса и расте од 58 до 69 центиметра, док су женке у просеку за 4 центиметра мање, док тежина достиже и 40 килограма. Јаке су конституције, достојанствене, складне са меком подлаком која је финија од покровне чврсте длаке, а најдужа је на задњим ногама. Доброћудни су, храбри и савршени гоничи стоке и стада. Умеју да буду оштри када неко жели да отме њихово или да нашкоди нечему што им је драго. Одани су и верни, уз правилну дресуру ће се потпуно потчинити.

Српски гонич

Ловачки пас који се настанио у Србији, док преци долазе са простора Мале Азије. Корисна је раса и често се виђа ван бивше Југославије. Веома су енергични и активни и веома издржљиви.

Фото: Јутјуб принтскрин/AgroTV

 

Мужјак се креће у распону од 46 до 54 центиметра, а женка заостаје за само 2 центиметра. Тежина може достићи и 20 килограма. Краткодлаки су, са сјајном длаком, а долазе у различитим бојама од којих су најпрепознатљивији тробојни и жути гоничи. Нису добри са другим животињама због инстинкта за лов, сналажљиви су и воле да угоде власнику.

Барак

Оштродлаки гонич који је пореклом из Босне и Херцеговине, познатији и као ''илирски гонич''. Ово име је било устаљено са обзиром на то да су били присутни и раније, док су се модерна раса највише укрштала са италијанским ловачким псима 1890их година. Циљ је био створити пса који је ефикасан као трагач по крви, мањег од савремених гонича.

Фото: Јутјуб принтскрин/Prijatelji Zivotinja

 

Намењен је за лов на крупну дивљач и генерално је пријатељски настројен према људима, чак и мачкама. Длака је дуга, оштра, растресита и стршећа. Не захтева претерану негу, сами се одржавају чистим. Висина ове пасмине је достиже и 56 центиметра, док је тежак до 24 килограма, а 20 килограма се сматра идеалном тежином.

Далматинац

Раса паса средње величине која је лако уочљива због својих црних мрља по белој длаци. Коришћени су као пратиоци за кочије у раним данима, а име упућује да њихови корени потичу из Далмације. Није потпуно утврђено порекло, али се верује да су јако дуго били присутни на овим просторима. Током Балканског рата је коришћен као гласник.

Фото: Јутјуб принтскрин/Doctor Lindsay Butzer DVM

 

Висина им се креће и до 60 центиметра, док могу бити тешки и до 25 килограма. Умиљати су, верни и живахни, весели и осећајни. Снажан пас кога одликује и брзина и издржљивост. Погодни су за лов и пратњу слепих особа уз адекватну дресуру. Мрље им се појављују тек 12 дана након рођења.

Торњак

Пандан српском шарпланинцу који је одрастао на планинама Босне и Херцеговине и Хрватске. Име потиче од речи ''тор'', односно од простора у којем бораве овце на планинској испаши. Торњак често може да се види како лежи уз ограду тора и не допушта никоме да се приближи без присуства власника.

Фото: Јутјуб принтскрин/Stanislav Jakica

 

Крупни су са врло снажним и складним обликом тела. Дуга подлака и густа длака га штити од временских непогода и оштре планинске климе. Мирне су нарави и веома снажни, а нису ни претерано захтевни. Није претерано агресиван док ситуација не захтева гругачије. Без размишљања може бранити стадо или власника чак и од јачих ''противника''. Овај пас достиже и висину од 75 центиметра, а тежина прелази 50 килограма код мужјака и достиже чак и 65 килограма, док је код женки очекивано да буде највише 50 килограма тешка.

Забрањени у Данској?

Данска је због ''агресивности'' паса забранила чак 13 пасмина. Веома се озбиљно схватају напади паса, те се након истраживања инцидената често подвргавају еутаназији.

 

 

Две расе са наших простора се налазе на овој листи и то Шарпланинац и Торњак. Међу познатијим расама су и Кангал, Аргентинска Дога и Булдог.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".