Za područje Republike Srbije se vezuju brojni lovački psi, kao i pastirski psi. Jug Srbije je bio plodno tlo za razvijanje ovakvih rasa, s obzirom na brdovit i planinski teren.

Šarplaninac

Svakako najpoznatija vrsta koja dolazi iz Srbije jeste Šarplaninac. Robusne muskulaturne građe, prekriven dlakom koja je debela, gusta i oštra, dozvoljavajući mu da prezimi teške zime na Šar planini. Veoma su lojalni i odani, mirni i dobronamerni.

Foto: Predrag Mitić

 

Visina im se kreće od u proseku od 58 centimetra (za ženke) i 62 centimetra (za mužjake). Umeju da dostignu čak i do 45 kilograma. Smatra se za čuvara kuće, stada i imanja.

Srpski pastirski pas

Nastali na prostoru Kopaonika i Stare planine, gde su se ukrštali psi pastiri sa Tibeta sa domaćim rasama, a pretpostavlja se da vuče korene iz čak 13. veka. Nije raslo preveliko interesovanje za ovim psima, pa su poznati isključivo na prostoru bivše Jugoslavije, dok se u drugim zemljama retko viđaju.

Foto: V. Danilov

 

Velika je rasa i raste od 58 do 69 centimetra, dok su ženke u proseku za 4 centimetra manje, dok težina dostiže i 40 kilograma. Jake su konstitucije, dostojanstvene, skladne sa mekom podlakom koja je finija od pokrovne čvrste dlake, a najduža je na zadnjim nogama. Dobroćudni su, hrabri i savršeni goniči stoke i stada. Umeju da budu oštri kada neko želi da otme njihovo ili da naškodi nečemu što im je drago. Odani su i verni, uz pravilnu dresuru će se potpuno potčiniti.

Srpski gonič

Lovački pas koji se nastanio u Srbiji, dok preci dolaze sa prostora Male Azije. Korisna je rasa i često se viđa van bivše Jugoslavije. Veoma su energični i aktivni i veoma izdržljivi.

Foto: Jutjub printskrin/AgroTV

 

Mužjak se kreće u rasponu od 46 do 54 centimetra, a ženka zaostaje za samo 2 centimetra. Težina može dostići i 20 kilograma. Kratkodlaki su, sa sjajnom dlakom, a dolaze u različitim bojama od kojih su najprepoznatljiviji trobojni i žuti goniči. Nisu dobri sa drugim životinjama zbog instinkta za lov, snalažljivi su i vole da ugode vlasniku.

Barak

Oštrodlaki gonič koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, poznatiji i kao ''ilirski gonič''. Ovo ime je bilo ustaljeno sa obzirom na to da su bili prisutni i ranije, dok su se moderna rasa najviše ukrštala sa italijanskim lovačkim psima 1890ih godina. Cilj je bio stvoriti psa koji je efikasan kao tragač po krvi, manjeg od savremenih goniča.

Foto: Jutjub printskrin/Prijatelji Zivotinja

 

Namenjen je za lov na krupnu divljač i generalno je prijateljski nastrojen prema ljudima, čak i mačkama. Dlaka je duga, oštra, rastresita i stršeća. Ne zahteva preteranu negu, sami se održavaju čistim. Visina ove pasmine je dostiže i 56 centimetra, dok je težak do 24 kilograma, a 20 kilograma se smatra idealnom težinom.

Dalmatinac

Rasa pasa srednje veličine koja je lako uočljiva zbog svojih crnih mrlja po beloj dlaci. Korišćeni su kao pratioci za kočije u ranim danima, a ime upućuje da njihovi koreni potiču iz Dalmacije. Nije potpuno utvrđeno poreklo, ali se veruje da su jako dugo bili prisutni na ovim prostorima. Tokom Balkanskog rata je korišćen kao glasnik.

Foto: Jutjub printskrin/Doctor Lindsay Butzer DVM

 

Visina im se kreće i do 60 centimetra, dok mogu biti teški i do 25 kilograma. Umiljati su, verni i živahni, veseli i osećajni. Snažan pas koga odlikuje i brzina i izdržljivost. Pogodni su za lov i pratnju slepih osoba uz adekvatnu dresuru. Mrlje im se pojavljuju tek 12 dana nakon rođenja.

Tornjak

Pandan srpskom šarplanincu koji je odrastao na planinama Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ime potiče od reči ''tor'', odnosno od prostora u kojem borave ovce na planinskoj ispaši. Tornjak često može da se vidi kako leži uz ogradu tora i ne dopušta nikome da se približi bez prisustva vlasnika.

Foto: Jutjub printskrin/Stanislav Jakica

 

Krupni su sa vrlo snažnim i skladnim oblikom tela. Duga podlaka i gusta dlaka ga štiti od vremenskih nepogoda i oštre planinske klime. Mirne su naravi i veoma snažni, a nisu ni preterano zahtevni. Nije preterano agresivan dok situacija ne zahteva grugačije. Bez razmišljanja može braniti stado ili vlasnika čak i od jačih ''protivnika''. Ovaj pas dostiže i visinu od 75 centimetra, a težina prelazi 50 kilograma kod mužjaka i dostiže čak i 65 kilograma, dok je kod ženki očekivano da bude najviše 50 kilograma teška.

Zabranjeni u Danskoj?

Danska je zbog ''agresivnosti'' pasa zabranila čak 13 pasmina. Veoma se ozbiljno shvataju napadi pasa, te se nakon istraživanja incidenata često podvrgavaju eutanaziji.

 

 

Dve rase sa naših prostora se nalaze na ovoj listi i to Šarplaninac i Tornjak. Među poznatijim rasama su i Kangal, Argentinska Doga i Buldog.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".