Stotine klimatskih aktivista probilo se u subotu na pistu amsterdamskom aerodromu Šiphol kako bi pokušali da spreče poletanje privatnih aviona, u najnovijim demonstracijama sa ciljem da skrenu pažnju na klimatsku krizu.

Više od 200 aktivista uhapšeno je ovom incidentu. Prema rečima portparola policije Marehauzea, to je daleko najveći broj hapšenja ikada u Šipholu.

Grinpis Holandija saopštila je da je u subotu popodne na aerodromu bilo više od 500 aktivista. Ipak, portparol bezbednosnih snaga aerodroma nije mogao da potvrdi tu cifru.

- Bilo je oko više od 300 - rekao je Marehauzea za Si-En-En.

Holandske vlasti su priznale da se radi o demonstracijama velikih razmera, ali, kako ističu, vazdušni saobraćaj nije bio ometan jer se ta pista koristila isključivo za privatne avione, a letovi nisu bili zakazani do subote kasno uveče. 

Fotografije i snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju grupu od nekoliko desetina demonstranata koji sede pored aviona na pisti. 

Aktivisti Grinpisa penjali su se na ograde merdevinama, a drugi su probili ogradu. Bilo je i onih koji su vozili bicikle po pisti. 

 

 

Grinpis u saopštenju kaže da je "šokiran nepotrebnim nasiljem". Kako je saopštila akciona grupa, prilikom hapšenja jedna osoba je zadobila povrede glave.

BONUS VIDEO: 

U DINOSAURUSOVOM GNEZDU: U Kini pronađena fosilizovana jaja stara desetine miliona godina

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".