Брз начин живота, седење на послу, као и стрес изазивају гојазност код већине људе. Неуредан начин живота и запостављање тела, осим естетског проблема, може изазвати и здравствене.

Најчешћи проблем, односно накупљање сала јавља се у абдоминалној регији, док је према речима стручњака управо са те регије настеже скинути вишак килограма. Нутриционисткиња Сидни Грин упозорава да масти на стомаку представљају већу опасност по здравље него масти на бутинама, задњици и куковима.


"Разлог за то је што сало које се налази већином на стомаку попуњава простор између органа и доводи до упалних процеса који су другачији него код масти на осталим деловима тела", објаснила је нутриционисткиња.

Фото: Профимедиа

 

Са њеном констатацијом се сложила и нутрицинонисткиња Мелиса Рифкин, која истиче да висцеларне масти ослобађају хормоне који узрокују запаљење што доводи до негативног утицаја на органе и крвне судове. То се може сматрати и фактором ризика за бројне хроничне болести попут дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

Фото: Профимедиа

 

"Грицкајте здравије, фокусирајући се на влакна и протеине који ће помоћи да дуже будете сити и спречиће преједање, што иначе доприноси висцеларним мастима. Уместо чипса задовољите жељу за грицкалицама тако што ћете јести кокице, које су целе житарице и добар извор влакана", навела је дијететичарка и нутриционисткиња Миа Син.

Син истиче и да транс масти које се налазе у прженој храни доприносе стварају сала на стомаку, као и оброци који се припремају са маргарином.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".