Јаја се фарбају на Велики петак и Велику суботу, најчешће у црвену боју која симболизују Исусову крв, али и радост.

Током васкршњих празника поставља се и једно логично питање - колико је јаја дневно дозвољено појести. Одговор на ово питање зависи од много фактора, показала су досадашња истраживања.

 

Једно јаје, како наводи медицинска платформа WebMD, има следеће хранљиве вредности:

  • 72 калорије
  • око 6 грама висококвалитетног протеина, чиме задовољавају отприлике 12% ваших дневних потреба
  • 5 грама масти
  • 1,6 грама засићених масти

Уз то, једно јаје:

  • задовољава 12% дневних потреба за рибофлавином (витамин Б2), који је неопходан за производњу енергије, здравље коже, косе и ноктију
  • даје телу око 9% препорученог дневног уноса витамина Б12, који је потребан за производњу енергије
  • покрива 20% ваших дневних потреба за селеном, минералом са јаким антиоксидативним капацитетом.
  • садржи фосфор, витамине Д и А, фолну киселину, холин, гвожђе, калцијум итд.
  • у њему се може наћи и много моћних нутријената попут лутеина, зеаксантина, каротеноида...

Фото: Shutterstock

 

Колико јаја сме да се поједе за један дан?

Како наводи медицинска платформа Healthline, није за свакога исти број јаја – превише. На то колико је јаја дозвољно појести дневно утичу фактори као што су генетика, породична анамнеза, како се јаја припремају, свеукупан начин исхране, опште здравствено стање итд.

За здраву одраслу особу с нормалним холестеролом и без знакова недијагностиковане болести срца или фактора ризика, безбедно је појести једно до два јајета дневно, показала су научна истраживања.

Међутим, у случају одређених група подаци до којих је дошла наука значајно се разликују. Тако је анализа чији су налази објављени у часопису Clinical Nutrition 2020, године показала користећи податке 200.000 америчких ветерана да само једно јаје дневно може благо да повећа ризик за срчани напад. Тај ефекат најснажнији је био код особа с дијабетесом и код гојазних људи.

Фото: Shutterstock

 

Без обзира на унос јаја, ризик за настанак срчаних болести расте током старења због промена као што су накупљање масти и укрућење артерија.

Мала студија спроведена над 38-оро одраслих људи показала је да су се њим побољшали нивои ЛДЛ и ХДЛ нивоа холестерола након што су јели три јајета дневно. Налази овог истраживања Универзитета у Конектикату објављени су 2017. у медицинском магазину The Journal of Nutrition, али стручњаци се још увек не усуђују да препоруче више од два јајета током дана, док се многи и даље држе тога да је најбоље појести само једно.

Ако имате висок ниво ЛДЛ холестерола, прекомерну тежину или сте гојазни, хроничну болест попут дијабетеса или породичну историју срчаних болести, можда је најбоље да не једете више од једног јајета дневно или 4-5 јаја недељно, пише Healthline.

Фото: Shutterstock

 

Ипак, када постоји толико фактора ризика, може бити тешко проценити која је горња граница до које смемо да идемо током дана Ускрса, због чега је најбоље питати лекара да вас посаветује.

БОНУС ВИДЕО:

(Glossy)