У међувремену је у неколико земаља и потврђена изненадна смрт малолетника који су конзумирали ове напитке. О овој важној теми причала је проф. др Светлана Станишић, стручњак за исхрану, у емисији "Пулс Србије".

- Родитељи нису довољно упознати са ефектима енергетских напитака. Порблем јесте и што њихов састав није регулисан. Једно наше истраживање је показало да заправо састав није баш такав какав пише на декларацији. Има много ризика, енергетска пића су доста штетнија од газираних сокова - рекла је Светлана Станишић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/PRVA

 

Навела је и опасности које прете од конзумације енергетских пића код деце, док су осетљива на супстанце које се у њему налазе:

- Опасности нису до краја истражене. За децу је то велика количина кофеина, код одраслих се развија толеранција. Ако стално пијемо кафу онда смо навикнути да толеришемо одређену количину кофеина, заправо, без ње слабије функционишемо. За младе људе, који су осетљиви на кофеин, могу да се јаве нежељене реакције, а поготово у комбинацији са другим материјама које се налазе у напитку, то ствара синергијско дејство. То су разни екстракти који у синергији делују лоше - рекао је стручњак за исхрану.

Рекла је и како та пића нису стимуланс за учење, већ да њихова намена разбуђивања делује на тотално другачији начин:

- Требало би да нас разбуди, али то је пажња која је расута. Ви обраћате пажњу на све око себе, а нисте усресређени на једну тему. Доприноси код осетљивих и када се претера долази до раздражљивости, немира, анксиозности, ремети сан, може да узрокује убрзан рад срца, затим ова комбинација материја повећава шансу за настанак тромба.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".