Снимак на којем мајка туче трогодишњу ћерку узнемирио је све који су га видели. Мајка је у притвору, а деца склоњена на сигурно. Чини се да тек када се насиље догоди поново отварамо питање како на време реаговати и спречити?

Силвиа Алавања каже да су друштвене мреже када се овако неки снимак пусти велика ствар, али и да је овај последњи случај који се десио у Гроцкој био и пријављен полицији.

- С обзиром да је деци био угрожен живот од стране мајке, они су хитно измештени из породице. Деца су на сигурном месту, мајка је у притвору. Ми сада процењујемо да ли постоје сродници који адекватно могу да брину о деци, можда ћемо децу вратити - истакла је Алавања.

Према њеним речима, Центар за социјални рад има пријаве на основу којих реагује – усмене, писање, анонимне и у зависности од пријаве, када се добије врши се процена да ли је неопходно да се истог тренутка изађе на терен.

- Ово је било насиље када је било угрожено здравље. Ако не постоји неки високи ризик, онда Центар за социјални рад саветодавно ради са породицом како не би дошло до насиља или било којих других проблема - истакла је директорка.

Поступак против мајке

Говорећи о поменутом случају каже да ће се против мајке покренути поступак лишавања родитељског права, а отац и бака су ту и процењују се као могући старатељи.

- Све зависи од случаја до случаја, али најчешће када се деца сместе у установе социјалне заштите она тамо остају шест месеци. За то време се процењује који је најбољи интерес деце", истакла је Алавања.

Напомиње да ако се насиље десило једном, ако није било озбиљно, деца се одузимају из породице, али се даје родитељима могућност да коригују своје понашање.

- Уколико постоји интерес деце да иако су у установама социјалне заштите да виђају родитеље, ми омогућавамо контакт са родитељима - напоменула је.

Одговарајући на питања колико често се догоди да се деца одузму родитељима, Алавања каже да се то дешава ретко, али да ако дође до озбиљног насиља као што је ово, њена процена да ће ова мајка добити и затворску казну и да јој се неће враћати старатељско право.

Говорећи о трауми деце која се измештају из породице, каже да се деца смештају најпре у хранитељске породице који су обучени за рад са децом, а и у установама социјалне заштите постоје особе које раде са децом како не би дошло до трауме.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".