Медије је ових дана преплавила нова информација о избору новог британског премијера, а за ову важну функцију одабран је Риши Сунак.

И док многи пишу о првој хинду породици која ће се уселити на познату лондонску локацију 10 Даунинг Стрит, многе је изненадила чињеница ко је дугогодишња супруга новог премијера, али и информација да је и богатија од њега.

42-годишња Акшата Марти рођена је у Индији, а ћерка је богатог индијског информатичког могула Нарајане Мартија, оснивача и власника компаније Инфосyс из Бангалореа.

Она и њен супруг, нови премијер богатији су и од самог краља Чарлса, а Акшата има удео од 430 милиона фунти у очевом ИТ царству.

Фото: Профимедиа

 

Акшата је одмалена показивала страст према моди, а њеној мајци се баш и није свиђало то што више пажње придаје гламуру него учењу. Након завршетка школовања сели се у САД, где је дипломирала економију и француски на Claremont McKenna колеџу у Калифорнији и студирала на Fashion Institute of Design and Merchandising у Лос Анђелесу.

На Универзитету Станфорд упознала је Ришија, а нови британски премијер недавно је признао да је већ приликом првог сусрета с Акшатом било јасно да постоји ''оно нешто'', што га је као великог обожаватеља романтичних комедија навело на промене неких својих предавања како би могао да седи поред будуће жене.

Четири године након упознавања, Риши и Акшата венчали су се 2009. године у Бангалору, а свадба је заиста била раскошна. У браку су добили и двоје деце, ћерке Кришну и Анушку.

2007. године Акшата је покренула своју модну линију, али њена компанија је након само три године пропала, али се њена власница снашла с бројним уделима у осталим модним кућама и компанијам. Повезивали су је и с пицеријом познатог кувара Џејмија Оливера, а по последњим информацијама, богатство Акшате и њеног супруга процењено је на огромних 730 милиона фунти.

Фото: Профимедиа

 

Наследница милијарде вредног богатства дошла је у средиште пажње кад се раније ове године показало да нема домицилни статус, што значи да није морала да плаћа никакав порез на своју зараду изван Уједињеног Краљевства. Касније је ипак пристала да плати британски порез на свој светски приход, пише Јутарњи лист.

На крају је дала изјаву у којој је бранила свој "сасвим легални" порески статус, ког се на крају ипак одрекла.

- Постало је јасно да многи не сматрају да је то компатибилно с улогом мог супруга као канцелара. Разумем и ценим британски осећај за праведност и не желим да мој порески статус буде сметња за мог мужа или да утиче на моју породицу. То значи да ћу сада плаћати порез у Уједињеном Краљевству на сав свој светски приход, где год у свету он настао. Ово радим јер то желим, а не зато што то од мене захтевају правила - рекла је тада Акшата.

А ова богаташица воли добро и да се забави. Њен супруг је прошле године у интервјуу за Тајмс изјавио: "Цела моја породица пије, моја жена дефинитивно пије. Јако је иритира што ја то не радим'', рекао је, те додао:

- Ја сам невероватно уредан, а она је јако неуредна. Пуно сам организованији, она је спонтанија... Неће јој се свидети што то говорим, али бићу искрен с вама, није баш особа од поспремања. Заправо, она је тотална ноћна мора кад је поспремање у питању, одећа јој је свуда... и ципеле... о Боже, те ципеле - додао је, па открио и каква је иначе.

Осим што пажњу воли да привуче својим модним одабиром и скупим одевним комбинацијама, Акшата је у средиште пажње стигла и због пореза.

Наиме, британски супербогаташи често користе недомицилни порески статус, легалан начин избегавања плаћања пореза на иностране приходе у Британији, захваљујући коме штеде хиљаде, па чак и милионе фунти.

Користила га је и Акшата, за коју се верује да већину богатства може да захвали Инфосyсу, коме је сједиште у Бангалореу. Кад је то ове године откривено, Акшата је завршила на насловницама, а пар се суочио с врло интензивном реакцијом јавности, пише Тпортал.

(Тпортал)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".