Министар одбране Израела Бени Ганц наложио је својој канцеларији да поново успостави радне контакте са Турском, након састанка данас у Анкари са турским колегом Хулуси Акаром.


- Као што је договорено на нашим састанцима, дао сам инструкције свом особљу да започне процедуре потребне за наставак радних односа - рекао је Ганц на заједничкој конференцији за новинаре са Акаром, преноси Ројтерс.

Додаје да је одржавање отвореног дијалога у односима Израела и Турске кључно за решавање отворених питања.

Турски министар одбране Хулуси Акаро је рекао да би бољи односи са Израелом олакшали решавање неких питања око којих постоје несугласице, као око оног о Палестини.

Фото: Танјуг/АП

 

 


- Унапређење наших односа и сарадње са Израелом, посебно у областима као што су одбрана, безбедност и енергија, довешће до важних напредака у погледу регионалног мира и стабилности - закључује Акар.

Планирано је да се Ганц састане и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Односи између Израела и Турске су нарушени од 2011. године, када је Анкара протерала израелског амбасадора, реагујући на израелски напад на брод "Мави Мармара" који је носио хуманитарну помоћ Гази, када је погинуло више турских држављана.

Раније ове године, израелски председник Исак Херцог посетио је Анкару, што је уједно и прва посете једног израелског лидера Турској од 2008. године, подсећа британска агенција.

БОНУС ВИДЕО: ЧЛАНОВИ ВЛАДЕ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Завршена посебна седница у Скупштини Србије

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".