Данас су службеници Сектора за борбу против криминала – Одсека за сузбијање тешких кривичних ђела у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом, а спроводећи активности на откривању, расветљавању и доказивању тешких кривичних дела која се доводе у везу са деловањем организованих криминалних група, поднели Специјалном државном тужиоцу кривичну пријаву против девет особа.

- Р.З. (40), М.В. (40) се терете за кривично дело стварање криминалне организације и кривично дело тешко убиство путем подстрекавања, док се лицима М.К. (38), М.Ј. (34), М.Ч. (57), В.В. (57). И.Б. (58), Д.Р. (43), С.Ј. (39) на терет ставља кривично ђело стварање криминалне организације. У данашњој координираној активности слободе су лишени М.Ч., Д.Р., М.К. и М.Ј., док се И.Б. и В.В. налазе у Управи за извршење кривчних санкција, због других претходно почињених кривичних дела. Р.З. и С.Ј. се налазе у бекству и за њима су расписане међународне потернице, док се М.В. налази се Турској, а он је лишен слободе због учешћа у извршењу другог кривичног дела - наводи се у саопштењу полиције.

Како "Блиц" сазнаје, то су Радоје Звицер, Милан Вујотић, Милутин Кнежевић, Милош Јовановић, Милутин Чотар, Владимир Вучковић, Игор Божовић, Дејан Рутовић и Срђан Јуришевић.

У полицијским евиденцијама сва процесуирана лица евидентирана су као припадници једне организоване крималне групе или њима блиска лица.

Како се основано сумња, Р.З. и М.В. су током 2020. године формирали криминалну организацију, која је за циљ имала вршење тешких кривичних дела, ради стицања незаконите добити и моћ, при чему је деловање криминалне организације планирано на неодређено време уз примену тачно одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова.

Осумњичени М.К., М.Ј., М.Ч., В.В., И.Б., Д.Р. и С.Ј. су као чланови криминалне организације прихватили су да извршавају наредбе и упутства организатора криминалне организације, при чему су имали подељене задатке и улоге.

- У циљу извршења кривичних дела због којих је криминална организација и формирана, организатори Р.З. и М.В. су током маја 2020. године, по претходном договору, подстрекавали друга осумњичена лица да предузму активности на лишењу живота лица Ј.Ј., при чему су спроводили припремене активности на лишењу живота овог лица, односно вршили његово осматрање и праћење, прикупљали информације о његовом кретању и боравку, обезбјеђивали средства намијењена за извршење кривичног ђела и уништавање трагова након извршења, обезбеђивали и скривали оружје намјењено за извршење кривичног ђела, прикупљали информације о полицијским службеницима на терену што би олакшало извршење кривичног ђела и бјекство извршилаца након извршења, те скривали непосредне извршиоце на претходно припремљеним локацијама - стоји у полицијском саопштењу.

Имајући у виду спровођење појачаних полицијских активности на подручју општине Котор у том периоду, ова групација није успела извршити планирано и припремано кривично дело на штету Ј.Ј.

Полиција је данас, поступајући по наредби Вишег суда у Подгорици, извршила претресе на више локација које користе осумњичени, којом приликом је пронађено и одузето следеће:

· осам аутоматских пушки раличитих модела,

· два аутоматска пиштоља марке Застава М84 – Шкорпион,

· четири полуатоматска пиштоља марке Глоцк модел 17,

· шест комада тротских метака – који се могу користити за израду импровизованих мина,

· велика количина муниције различитог калибра,

· новац у износу од преко 30.000 еура, као и друге ствари и предмети.

Одузето оружје, муниција и друге предмети биће вјштачени у Форензичком центру ради провере могућности довођења у везу са извршењем кривичних дела на подручју Црне Горе или иностранства.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".