Danas su službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odseka za suzbijanje teških krivičnih đela u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a sprovodeći aktivnosti na otkrivanju, rasvetljavanju i dokazivanju teških krivičnih dela koja se dovode u vezu sa delovanjem organizovanih kriminalnih grupa, podneli Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba.

- R.Z. (40), M.V. (40) se terete za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se licima M.K. (38), M.J. (34), M.Č. (57), V.V. (57). I.B. (58), D.R. (43), S.J. (39) na teret stavlja krivično đelo stvaranje kriminalne organizacije. U današnjoj koordiniranoj aktivnosti slobode su lišeni M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih dela. R.Z. i S.J. se nalaze u bekstvu i za njima su raspisane međunarodne poternice, dok se M.V. nalazi se Turskoj, a on je lišen slobode zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog dela - navodi se u saopštenju policije.

Kako "Blic" saznaje, to su Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Igor Božović, Dejan Rutović i Srđan Jurišević.

U policijskim evidencijama sva procesuirana lica evidentirana su kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili njima bliska lica.

Kako se osnovano sumnja, R.Z. i M.V. su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć, pri čemu je delovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vreme uz primenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova.

Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi kriminalne organizacije prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podeljene zadatke i uloge.

- U cilju izvršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog đela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namjenjeno za izvršenje krivičnog đela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog đela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama - stoji u policijskom saopštenju.

Imajući u vidu sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ova grupacija nije uspela izvršiti planirano i pripremano krivično delo na štetu J.J.

Policija je danas, postupajući po naredbi Višeg suda u Podgorici, izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto sledeće:

· osam automatskih puški raličitih modela,

· dva automatska pištolja marke Zastava M84 – Škorpion,

· četiri poluatomatska pištolja marke Glock model 17,

· šest komada trotskih metaka – koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina,

· velika količina municije različitog kalibra,

· novac u iznosu od preko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti.

Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće vjštačeni u Forenzičkom centru radi provere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih dela na području Crne Gore ili inostranstva.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".