Бивши британски министар финансија Риши Сунак потврдио је данас да улази у трку за новог лидера Конзервативне странке и премијера, после оставке Лиз Трас.


- Уједињено Краљевство је велика земља, али суочавамо се с дубоком економском кризом. Због тога се кандидујем за лидера Конзервативне партије и вашег следећег премијера - написао је Сунак на Твитеру.

Претходно је председница Доњег дома британског парламента Пени Мордант изјавила да остаје у трци за новог лидера торијеваца и премијера, док бивши премијер Борис Џонсон, који се јуче вратио у Лондон с одмора и прикупио неопходних 100 гласова подршке конзервативаца да уђе у изборну трку, још није потврдио да ће се кандидовати.

Трас је поднела оставку прошле недеље после 45 дана на функцији, признајући да није могла да испуни економске планове о смањењу пореза.

Фото: Профимедиа


Кандидати који би могли да замене одлазећу премијерку морају у кратком временском периоду да сакупе подршку, пошто се номинације завршавају у понедељак у 14 часова по локалном времену.

Име новог лидера конзервативаца, односно премијера Британије, биће објављено 28. октобра, а изабраће га око 170.000 чланова странке који ће гласати онлајн.

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".