Лиз Трас је после само 45 дана поднела оставку на месту британског премијера, а у јавности се већ спекулише ко би могао да наследи четрдесетседмогодишњу политичарку на месту председника владе.

- С обзиром на ситуацију, не могу да извршим мандат на који ме је изабрала Конзервативна партија - истакла је Трасова.

Она ће на месту премијера остати док се не изабере њен наследник, а такмичење би требало да се одржи наредне недеље.

Ову су главни кандидати за поменуту функцију:

Риши Сунак

Некадашњи министар фининсија и главни противник Трасовој на овогодишњим изборима Конзервативне странке, сматра се за главну опцију када је реч о именовању новог премијера.

Присталице сматрдају да је главни кривац за усмеравање британске економије кроз пандемију корона вируса, те да је кадар који би на прави начин водио земљу кроз све већу кризу и повећање животних трошкова.

Фото: Профимедиа

 

 

Пени Мордант

На претходним изборима завршила је на трећем месту, иза Трасове и Сунака.

Некадашња секретарка одбране обавља тренутно преседава доњем дому, а прошлог понедељка је водила дебату у којој се говорило о одлуци Лиз Трас и смени министра финансија Квасија Квартенга.

Мордант се дистранцирала од сада већ бивше премијерке када је реч о економским питањима, критикујући њен стави о кључним тачкама као што су социјалне бенефиције.

Фото: Профимедиа

 

 

Борис Џонсон

Контроверзни бивши премијер је престао да обавља функцију председника владе пре само три месецеа, а већ сада се говори и о његовом повратку.

Џонсонова владавина пољуљана је током пандемије корона вируса (скандал "Партигејт" - одржавање журке у Џонсоновим просторијама док је остатак земље био под строгим локдауном), као и због везе са Крисом Пинчером који се нашао у средишту секс афере.

Подсетимо, Џонсон је и раније гајио тенденције ка повратку на чело Велике Британије, па је и свој опроштајни говор завршио речима "Hasta la vista, baby" или "видимо се касније, душо".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Џереми Хант

Нови министар финансија, доведен као замена Квасија Квартенга, намеће се као главна фигура британске владе, с обзиром на то да је ревидирао економски план Лиз Трас и на тај начин смирио турбулентну ситуацију на тржишту.

Хант је раније обављао неколико битних државних функација као што су министар спољних послова, министар здравља и министар културе, па се, сходно томе, узима као стабилна опција.

Међутим, педесетпетогодишњи политичар недавно је одбацио могућност преузимања премијерске позиције.

- Искључујем то, госпођа Хант то искључује, троје Хантове деце то искључује - навео је он за Скај њуз.

Фото: Профимедиа

 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".