Право гласа има 344.795 грађана, од чега само у Подгорици - 143.523. Избори се одржавају по старим законима јер није спроведена изборна реформа и они претходе председничким, а можда и парламентарним на пролеће.

Епицентар избора је у Подгорици, граду у којем живи готово трећина становника Црне Горе. Главна борба водиће се између партије Мила Ђукановића ДПС, и странака победница парламентарних избора 30. августа 2020. ДПС је дуже на власти у Подгорици него на републичком нивоу, па се са правом избори у овом граду сматрају "битком свих битака". На последњим парламентарним изборима у главном граду разлика у корист демократских снага била је већа од 30.000 гласова.

Ђукановић је свестан да су му избори у Подгорици последња шанса да опстане на политичкој сцени, па је због тога и окупио све сателите, лажне НВО активисте и тзв. грађанске иницијативе на једну коалициону листу. Међутим, наруку му не иду хапшења његових некада блиских партијских сабораца, док државу потреса и најновија афера уништавања свих транскрипата са седница влада у периоду од десет година када су их предводили Игор Лукшић, Мило Ђукановић и Душко Марковић. Ту су и скандали око доделе станова и стамбених кредита, шверца цигарета, умешаности криминалних кланова.

Неколико минута пре поноћи и почетка изборне тишине посланици Скупштине Црне Горе изгласали су смену министра одбране Рашка Коњевића и дипломатије Ранка Кривокапића, на иницијативу Абазовића. Огласио се и смењени Кривокапић наводећи да је њега седам дана након што га је Русија прогласила за непожељну особу премијер којем је изгласано неповерење такође прогласио за особу нон грата у палој влади.

Поводом одржавања локалних избора, в. д. врховне државне тужитељке Маја Јовановић наложила је руководиоцима државних тужилаштава да у току изборног дана организују дежурства, како би се у случају евентуалних пријава кривичних дела против изборних права правовремено реаговало.

Упозорење

АБАЗОВИЋ је изјавио да према оперативним информацијама, због ранијег лошег резултата на гласању, комисије у којима ДПС има већину неће бити спремне да признају резултате избора.

- То ће захтевати интервенцију државе - упозорио је Абазовић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".