- Драга Дидри, учинио бих много за своју најбољу пријатељицу, али нисам сигуран што се тиче њеног последњег захтева – да будем донор сперме за њу и њену девојку.

- Познајемо се од средње школе и заједно смо прошли кроз сито и решето. Ја сам мушкарац и имам 32 године, она 31, а њена девојка 34. Сви се одлично слажемо и редовно се дружимо. Заједно су пет година и последњих неколико година размишљају о беби. Недавно се моја пријатељица сломила у сузама и објаснила да су обе имале једну ноћ са мушкарцима да покушају да затрудне. Секс са странцима утицао је на њихову везу и обе су се сложиле да то више не желе. Моја пријатељица је чак признала да је била љубоморна на добацивање своје девојке и да се пита да ли је бисексуалка, а не лезбејка, и да ужива у искуству.

Фото: Профимедиа

 

- Питала ме је да ли бих размислио да им донирам своју сперму. Био сам прилично узнемирен, па сам јој рекао да ћу размислити о томе. Уверила ме је да неће ставити моје име у бебин родни лист како не бих био законски одговоран за дете и да бих могао да виђам бебу кад год желим. Али нисам сигуран како бих се осећао да је моје дете тамо и да нема правну реч у њиховим животима. Осећао бих да ми недостаје део мене ако не бих могао да имам прави однос између оца и детета - написао је мушкарац.

Уследио је и Дидрин одговор: Инстинктивно желите да помогнете својој пријатељици, али отац детета је више од ваше просечне услуге. Постоји толико много питања о којима треба размишљати. Хоће ли беба одрасти знајући да сте ви тата? Да ли ће вас ваша пријатељица и њена девојка укључити у важне прекретнице и одлуке у вези са дететом? Да ли ћете бити финансијски одговорни за дете? Знам да ваша најбоља пријатељица каже да се слаже да нећете бити законски одговорни за дете, али било који писани уговор у том смислу није правно обавезујући. Пошто би ово представљало неформални аранжман и оплодња се одвија ван лиценциране клинике, закон би вас могао сматрати биолошким оцем и стога правно и финансијски одговорним за дете. Донирање је дивна ствар, али је важно утврдити правне импликације и да ли је то права ствар за све вас.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".