- Draga Didri, učinio bih mnogo za svoju najbolju prijateljicu, ali nisam siguran što se tiče njenog poslednjeg zahteva – da budem donor sperme za nju i njenu devojku.

- Poznajemo se od srednje škole i zajedno smo prošli kroz sito i rešeto. Ja sam muškarac i imam 32 godine, ona 31, a njena devojka 34. Svi se odlično slažemo i redovno se družimo. Zajedno su pet godina i poslednjih nekoliko godina razmišljaju o bebi. Nedavno se moja prijateljica slomila u suzama i objasnila da su obe imale jednu noć sa muškarcima da pokušaju da zatrudne. Seks sa strancima uticao je na njihovu vezu i obe su se složile da to više ne žele. Moja prijateljica je čak priznala da je bila ljubomorna na dobacivanje svoje devojke i da se pita da li je biseksualka, a ne lezbejka, i da uživa u iskustvu.

Foto: Profimedia

 

- Pitala me je da li bih razmislio da im doniram svoju spermu. Bio sam prilično uznemiren, pa sam joj rekao da ću razmisliti o tome. Uverila me je da neće staviti moje ime u bebin rodni list kako ne bih bio zakonski odgovoran za dete i da bih mogao da viđam bebu kad god želim. Ali nisam siguran kako bih se osećao da je moje dete tamo i da nema pravnu reč u njihovim životima. Osećao bih da mi nedostaje deo mene ako ne bih mogao da imam pravi odnos između oca i deteta - napisao je muškarac.

Usledio je i Didrin odgovor: Instinktivno želite da pomognete svojoj prijateljici, ali otac deteta je više od vaše prosečne usluge. Postoji toliko mnogo pitanja o kojima treba razmišljati. Hoće li beba odrasti znajući da ste vi tata? Da li će vas vaša prijateljica i njena devojka uključiti u važne prekretnice i odluke u vezi sa detetom? Da li ćete biti finansijski odgovorni za dete? Znam da vaša najbolja prijateljica kaže da se slaže da nećete biti zakonski odgovorni za dete, ali bilo koji pisani ugovor u tom smislu nije pravno obavezujući. Pošto bi ovo predstavljalo neformalni aranžman i oplodnja se odvija van licencirane klinike, zakon bi vas mogao smatrati biološkim ocem i stoga pravno i finansijski odgovornim za dete. Doniranje je divna stvar, ali je važno utvrditi pravne implikacije i da li je to prava stvar za sve vas.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".