Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон вратио се данас у Лондон са одмора, пошто разматра да се други пут кандидује за премијера, два дана после оставке премијерке Лиз Трас, јавља Ројтерс.

Џонсон је сада посланик у парламенту, а неке његове колеге упозоравају да би његов повратак на власт, неколико седмица пошто је био приморан да поднесе оставку са места председника владе и лидера конзервативаца, могао да створи додатни политички хаос, оцењује британска новинска агенција.

Потенцијални кандидати који би могли да замене одлазећу премијерку Елизабет Трас, која је у четвртак поднела оставку, 45 дана након доласка на власт, морају у кратком временском периоду да сакупе подршку, пошто се кандидатуре у Конзервативној странци затварају у понедељак после подне.

Џонсон, који је до данас био у Доминиканској Републици са породицом, засад се није јавно оглашавао о могућности да поново буде премијер.

Међутим, добио је подршку бројних посланика конзервативаца, али му треба 100 потписа да уђе у трку.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Међу онима који су јавно уз Џонсона је бивша министарка полиције Прити Пател, која му је упутила подршку путем Твитера.

Министар трговине Џејмс Дадриџ открио је у петак да му је Џонсон рекао да је "спреман за посао".

Према извештају новинара "Скај њуза", Џонсона су извиждали неки путници у авиону којим се Џонсон данас вратио у Лондон, на лету који је пратило око 6.800 људи путем сајта "Флигхтрадар 24".

Кандидат Риши Сунак је први који је сакупио неопходних 100 потписа од 357 посланика Конзервативне странке.

Према подацима "Гардијана", до 11.10 по локалном времену (12.10 по средњеевропском), зна се да Џонсон има 49 посланика уз себе, а трећа потенцијална кандидаткиња Пени Мордонт 22.

Међутим, британске кладионице дају опипљиву предност Сунаку у односу на Џонсона.

Нови лидер конзервативаца, односно, премијер Британије, биће објављен 28. октобра, а изабраће га око 170.000 чланова странке који ће гласати онлајн.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".