ЛИЗ Трас дала је оставку на место председника владе Уједињеног Краљевства. У обраћању медијима рекла је да је на дужност дошла у време "велике економске и међународне нестабилности". Истакла је да не може да испуни оно за шта је изабрана и да подноси оставку.

Лиз Трас поднела је оставку на место британске премијерке након само 45 дана од увођења на ту дужност, односно 44 дана откако се срела са покојном краљицом Елизабетом у Балморалу како би од ње протоколарно затражила да састави владу.

Лиз Трас је тако оборила неславни рекорд по дужини мандата, претичући тако мандат Џорџа Канинга, чија је премијерска дужност трајала 118 дана пре него што је изненада умро 1827. године. 

Фото: Танјуг/АП

 

 

Одустала је од већине свог најављеног политичког програма, а у последњој епизоди на премијерском послу остала је и без министарке унутарњих послова, само недељу дана након што је отпустила министра финанција. Заступници Конзервативне странке јуче су се отворено свађали у парламенту услед неуспешног гласања о поштарини, које су неки већ протумачили као гласање о (не)поверењу њеној влади.

"Скромна" надокнада после премијерске дужности

Након свега 45 дана на дужности премијера Уједињеног Краљевства Лиз Трас испунила је услове за добијање годишње накнаде у износу од чак 115 хиљада фунти, и то до краја живота. 

Према важећем закону о Влади Уједињеног Краљевства, свим бившим премијерима омогућена је годишња надокнада у наведеном износу. 

Да би се остварило право на накнаду, неопходно је само бити бивши премијер, што значи да Трасова испуњава услове, упркос томе што је премијерка са најкраћим стажем у историји државе. 

(Индекс.хр)

Бонус галерија:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".