Liz Tras je posle samo 45 dana podnela ostavku na mestu britanskog premijera, a u javnosti se već spekuliše ko bi mogao da nasledi četrdesetsedmogodišnju političarku na mestu predsednika vlade.

- S obzirom na situaciju, ne mogu da izvršim mandat na koji me je izabrala Konzervativna partija - istakla je Trasova.

Ona će na mestu premijera ostati dok se ne izabere njen naslednik, a takmičenje bi trebalo da se održi naredne nedelje.

Ovu su glavni kandidati za pomenutu funkciju:

Riši Sunak

Nekadašnji ministar fininsija i glavni protivnik Trasovoj na ovogodišnjim izborima Konzervativne stranke, smatra se za glavnu opciju kada je reč o imenovanju novog premijera.

Pristalice smatrdaju da je glavni krivac za usmeravanje britanske ekonomije kroz pandemiju korona virusa, te da je kadar koji bi na pravi način vodio zemlju kroz sve veću krizu i povećanje životnih troškova.

Foto: Profimedia

 

 

Peni Mordant

Na prethodnim izborima završila je na trećem mestu, iza Trasove i Sunaka.

Nekadašnja sekretarka odbrane obavlja trenutno presedava donjem domu, a prošlog ponedeljka je vodila debatu u kojoj se govorilo o odluci Liz Tras i smeni ministra finansija Kvasija Kvartenga.

Mordant se distrancirala od sada već bivše premijerke kada je reč o ekonomskim pitanjima, kritikujući njen stavi o ključnim tačkama kao što su socijalne beneficije.

Foto: Profimedia

 

 

Boris DŽonson

Kontroverzni bivši premijer je prestao da obavlja funkciju predsednika vlade pre samo tri mesecea, a već sada se govori i o njegovom povratku.

DŽonsonova vladavina poljuljana je tokom pandemije korona virusa (skandal "Partigejt" - održavanje žurke u DŽonsonovim prostorijama dok je ostatak zemlje bio pod strogim lokdaunom), kao i zbog veze sa Krisom Pinčerom koji se našao u središtu seks afere.

Podsetimo, DŽonson je i ranije gajio tendencije ka povratku na čelo Velike Britanije, pa je i svoj oproštajni govor završio rečima "Hasta la vista, baby" ili "vidimo se kasnije, dušo".

Foto: Tanjug/AP

 

 

DŽeremi Hant

Novi ministar finansija, doveden kao zamena Kvasija Kvartenga, nameće se kao glavna figura britanske vlade, s obzirom na to da je revidirao ekonomski plan Liz Tras i na taj način smirio turbulentnu situaciju na tržištu.

Hant je ranije obavljao nekoliko bitnih državnih funkacija kao što su ministar spoljnih poslova, ministar zdravlja i ministar kulture, pa se, shodno tome, uzima kao stabilna opcija.

Međutim, pedesetpetogodišnji političar nedavno je odbacio mogućnost preuzimanja premijerske pozicije.

- Isključujem to, gospođa Hant to isključuje, troje Hantove dece to isključuje - naveo je on za Skaj njuz.

Foto: Profimedia

 

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".