Решење о забрани употребе пешечког моста преко Западне Мораве у Овчар Бањи, који се пре седам дана срушио и однео два живота, грађевиснки иснпектор је издао 5. октобра, а решење је на извршење у ЈП "Градац" поштом стигло два сата после несреће, 13. октобра, речено је Куриру у чачанској Градској управи.

Како су саопштили, они су пред вишим инстанцама неколико пута покретали питање безбедности овог и осталих пешачких мостова.

- Чињеница да су висећи мостови у Овчарско - кабларској клисури изграђени давно и без грађевинске дозволе, те да као такви нису уписани у катастар непокретности Републичког геодетског завода, отвара простор за полемику и расправу на тему ко је власник - наводи се у допису из Градске управе Чачка.

Надлежни истичу да је питање висећих мостова на територији града први пут покренуто 2018. на састанку са тадашњом министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, када је закључено да је питање оваквих мостова неуређено. Идеја обнове покренута је када и ревитализација Овчар Бање, а град је ЈП "Градац" определио четири милиона динара за неопходне радове и одржавање. У ЈП "Градац" су овај посао прихватили, иако за то немају пуну надлежност.

- У априлу ове године обратили су се Министарству за сагласност да обаве посао који им оснивачким актом не припада, међутим из Министарства је стигао одговор да је питање висећих мостова у надлежности локалне самоуправе и сугерисало да се послови управљања мостовима повере управљачу заштићеним подручјем Овчарско-кабларска клисура. Поред тога, Министарство је забранило извођење ових радова без претходног озакоњења ових објеката - стоји у саопштењу, у ком се наводи и да су се из ЈП тада обратили градским службама, па је из локалног правобранилаштва покренут процес озакоњења, који још није окончан.

Утврдио да мост није безбедан

- У конкретном случају, грађевински инспектор је изласком на терен утврдио да овај мост није безбедан за коришћење и решењем је забранио коришћење истог и дао налог ЈП да изврши радове који у једном делу превазилазе надлежности, стручне и финансијске капацитете овог предузећа. Ово решење достављено је поштом ЈП "Градац" 13. октобра, на сам дан трагедије, два часа након што се несрећа догодила - кажу из Градске управе додајући да је ЈП у септембру започело поступак јавне набавке за избор извођача радова на потребама одржавања висећих мостова Каденица и Овчар Бања.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".