Rešenje o zabrani upotrebe pešečkog mosta preko Zapadne Morave u Ovčar Banji, koji se pre sedam dana srušio i odneo dva života, građevisnki isnpektor je izdao 5. oktobra, a rešenje je na izvršenje u JP "Gradac" poštom stiglo dva sata posle nesreće, 13. oktobra, rečeno je Kuriru u čačanskoj Gradskoj upravi.

Kako su saopštili, oni su pred višim instancama nekoliko puta pokretali pitanje bezbednosti ovog i ostalih pešačkih mostova.

- Činjenica da su viseći mostovi u Ovčarsko - kablarskoj klisuri izgrađeni davno i bez građevinske dozvole, te da kao takvi nisu upisani u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, otvara prostor za polemiku i raspravu na temu ko je vlasnik - navodi se u dopisu iz Gradske uprave Čačka.

Nadležni ističu da je pitanje visećih mostova na teritoriji grada prvi put pokrenuto 2018. na sastanku sa tadašnjom ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kada je zaključeno da je pitanje ovakvih mostova neuređeno. Ideja obnove pokrenuta je kada i revitalizacija Ovčar Banje, a grad je JP "Gradac" opredelio četiri miliona dinara za neophodne radove i održavanje. U JP "Gradac" su ovaj posao prihvatili, iako za to nemaju punu nadležnost.

- U aprilu ove godine obratili su se Ministarstvu za saglasnost da obave posao koji im osnivačkim aktom ne pripada, međutim iz Ministarstva je stigao odgovor da je pitanje visećih mostova u nadležnosti lokalne samouprave i sugerisalo da se poslovi upravljanja mostovima povere upravljaču zaštićenim područjem Ovčarsko-kablarska klisura. Pored toga, Ministarstvo je zabranilo izvođenje ovih radova bez prethodnog ozakonjenja ovih objekata - stoji u saopštenju, u kom se navodi i da su se iz JP tada obratili gradskim službama, pa je iz lokalnog pravobranilaštva pokrenut proces ozakonjenja, koji još nije okončan.

Utvrdio da most nije bezbedan

- U konkretnom slučaju, građevinski inspektor je izlaskom na teren utvrdio da ovaj most nije bezbedan za korišćenje i rešenjem je zabranio korišćenje istog i dao nalog JP da izvrši radove koji u jednom delu prevazilaze nadležnosti, stručne i finansijske kapacitete ovog preduzeća. Ovo rešenje dostavljeno je poštom JP "Gradac" 13. oktobra, na sam dan tragedije, dva časa nakon što se nesreća dogodila - kažu iz Gradske uprave dodajući da je JP u septembru započelo postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na potrebama održavanja visećih mostova Kadenica i Ovčar Banja.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".