LIZ Tras dala je ostavku na mesto predsednika vlade Ujedinjenog Kraljevstva. U obraćanju medijima rekla je da je na dužnost došla u vreme "velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti". Istakla je da ne može da ispuni ono za šta je izabrana i da podnosi ostavku.

Liz Tras podnela je ostavku na mesto britanske premijerke nakon samo 45 dana od uvođenja na tu dužnost, odnosno 44 dana otkako se srela sa pokojnom kraljicom Elizabetom u Balmoralu kako bi od nje protokolarno zatražila da sastavi vladu.

Liz Tras je tako oborila neslavni rekord po dužini mandata, pretičući tako mandat DŽordža Kaninga, čija je premijerska dužnost trajala 118 dana pre nego što je iznenada umro 1827. godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u poslednjoj epizodi na premijerskom poslu ostala je i bez ministarke unutarnjih poslova, samo nedelju dana nakon što je otpustila ministra financija. Zastupnici Konzervativne stranke juče su se otvoreno svađali u parlamentu usled neuspešnog glasanja o poštarini, koje su neki već protumačili kao glasanje o (ne)poverenju njenoj vladi.

"Skromna" nadoknada posle premijerske dužnosti

Nakon svega 45 dana na dužnosti premijera Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras ispunila je uslove za dobijanje godišnje naknade u iznosu od čak 115 hiljada funti, i to do kraja života. 

Prema važećem zakonu o Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, svim bivšim premijerima omogućena je godišnja nadoknada u navedenom iznosu. 

Da bi se ostvarilo pravo na naknadu, neophodno je samo biti bivši premijer, što znači da Trasova ispunjava uslove, uprkos tome što je premijerka sa najkraćim stažem u istoriji države. 

(Indeks.hr)

Bonus galerija:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".