O okupljanju je obaveštena kosovska policija, koja će pojačano obezbeđivati puteve ka manastiru.

Prema najavama iz Patrijaršije SPC, centralni događaj biće sveta liturgija koju će, povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice - slave Pećke patrijaršije, predvoditi poglavar SPC. Posle liturgije, Porfirije će, u skladu sa običajem koji duže od veka neguje Srpska crkva, biti svečano uveden u tron pećkih patrijaraha.

U sveti presto NJegovu svetost uvešće po činu i godinama najstariji arhijerej - mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji će mu uručiti simbole časti patrijarha - panagiju, žezal (štap) i svečanu odeždu - zelenu mandiju. Po završenom ceremonijalu, patrijarh će održati besedu.

Ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, biće zaokružen proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha. Ustoličenje u manastiru Pećka patrijaršija, kako tumače u SPC, ima višestruku simboliku.

Foto: P.Milošević

 

 

- Pećka patrijaršija, uz Beograd i Sremske Karlovce, jedno je od tri sedišta SPC - objašnjavaju u Patrijaršiji u Beogradu.

- Takođe, ovaj manastir drevni je centar srpskog pravoslavlja, a ustoličenjem novih crkvenih poglavara na ovom mestu ovaploćuje se njihova direktna duhovna veza sa prvim arhiepiskopom Svetim Savom. Insistiranjem na običaju dvostrukog ustoličenja naša Crkva pokazuje svoju nepokolebljivu privrženost Kosovu i Metohiji, kao svojoj duhovnoj matici.

Pećka patrijaršija je po karakteru stavropigijalni manastir, što znači da je izuzet iz eparhije na čijem se prostoru nalazi i da njime upravlja lično patrijarh srpski.

- Pećka patrijaršija, prosto rečeno, njegova je kuća - objašnjava naš sagovornik iz Crkve.

U SPC naglašavaju da je poseta patrijarha Porfirija Peći isključivo molitvene prirode i da ne očekuju incidente, niti neprijatnosti, iako su se pojavile sumnje da bi vlasti u Prištini mogle da njegov dolazak iskoriste za izazivanje nereda. Prema saznanjima našeg lista, Porfirijeva poseta uredno je najavljena i prištinskim i međunarodnim organima na KiM.

- Obavešteni su o prirodi ovog događaja i zasad nema procena koje govore da bilo šta može da pokvari svečanost - kratko nam je rečeno u SPC.

SVEČANI DOČEK

Patrijarh Porfirije stigao je juče u Prizren, gde ga je, pred Sabornom crkom Svetog Đorđa dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije, sa sveštenicima sa KiM. Poglavar SPC stigao je u društvu više episkopa, kao i ruskim vladikom budimpeštanskim Ilarionom Alfejevim.

IZ PRIŠTINE RAMPA ZA PETKOVIĆA

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, uprkos u celosti ispoštovanoj proceduri, vlasti privremenih institucija iz Prištine zabranile su dolazak na ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji.

- Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu. Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama - navedeno je u saopštenju Kancelarije.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".