Званичници колумбијске владе назвали су то хуманитарном кризом, будући да се у поменутом месту налази око 9.000 миграната, преноси Ројтерс.

"Садашња миграциона криза далеко је озбиљнија него прошле године", рекао је омбудсман, наводећи да је сада већи број миграната који покушавају да се докопају САД због несигурног економског стања у њиховима матичним земљама.

Он је истакао да је ове године 150.000 људи покушало да се пробије кроз опасан део џунгле који спаја Колумбију и Панаму, у поређењу са 134.000 током целе 2021.

Ројтерс наводи да је Колумбија последњих година постала главно одредиште за људе који беже од политичке, социјалне и економске кризе у Венецуели.

Додаје се да им је та земља нудила привремени заштићени статус и омогућавала приступ послу и здравственој заштити, већ 10 година, али су многи одлучили да покушају да оду у САД.

Европска унија је у уторак саопштила да ће Колумбији обезбедити 34 милиона евра хуманитарне помоћи, од чега ће 22 милиона евра отићи онима који су погођени кризом у Венецуели.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".