Данашњом пресудом, 77-годишњој добитници Нобелове награде на мир продужена је већ изречена затворска казна на укупно 26 година због корупције, кршења ковид мера, изборне преваре, те кршења закона о државним тајнама.

Суу Кyи се тренутно налази у самици у затвору мјанмарске престонице Нејпиједу од јуна, након што се налазила у кућном притвору у јеку војног удара.

Судски поступак затворен за јавност

Судски поступак био је затворен за јавност, а њеним адвокатима ускраћено је право да се обрате медијима. 

Међународна јавност од раније нашироко осуђује војне власти Мјанмара и оптужује их за борбу против политичких противника и исценирана суђења чија је сврха дискредитација бивших представника цивилних власти, и јачање положаја хунте у народу.

Мјанмар је налази у атмосфери константних политичким превирањима и нестабилности од војног пуча 1. фебруара 2021. године Војска је насилно угушила демократске протесте и организације за заштиту грађанских права, те настоје да разбију оружани отпор народних милиција против хунте широм земље.

Према организацији за помоћ политичким затвореницима, која документује политичка убиства и злостављања, тврди се да је након пуча убијено је најмање 2340 људи, а више од 15.800 лишено слободе.

БОНУС ВИДЕО: