Današnjom presudom, 77-godišnjoj dobitnici Nobelove nagrade na mir produžena je već izrečena zatvorska kazna na ukupno 26 godina zbog korupcije, kršenja kovid mera, izborne prevare, te kršenja zakona o državnim tajnama.

Suu Kyi se trenutno nalazi u samici u zatvoru mjanmarske prestonice Nejpijedu od juna, nakon što se nalazila u kućnom pritvoru u jeku vojnog udara.

Sudski postupak zatvoren za javnost

Sudski postupak bio je zatvoren za javnost, a njenim advokatima uskraćeno je pravo da se obrate medijima. 

Međunarodna javnost od ranije naširoko osuđuje vojne vlasti Mjanmara i optužuje ih za borbu protiv političkih protivnika i iscenirana suđenja čija je svrha diskreditacija bivših predstavnika civilnih vlasti, i jačanje položaja hunte u narodu.

Mjanmar je nalazi u atmosferi konstantnih političkim previranjima i nestabilnosti od vojnog puča 1. februara 2021. godine Vojska je nasilno ugušila demokratske proteste i organizacije za zaštitu građanskih prava, te nastoje da razbiju oružani otpor narodnih milicija protiv hunte širom zemlje.

Prema organizaciji za pomoć političkim zatvorenicima, koja dokumentuje politička ubistva i zlostavljanja, tvrdi se da je nakon puča ubijeno je najmanje 2340 ljudi, a više od 15.800 lišeno slobode.

BONUS VIDEO: