Европска Комисија оценила је, у извештају о напретку да је БиХ изненађујуће постигла далекосежан напредак у реформском политици и препоручиће шефовима држава и влада чланице ЕУ што скорије давање статуса кандидата, тврди немачки дневник „Велт“.


Позивајући се на извештај о напретку, који ће бити данас представљен, лист преноси да је констатовано да БиХ још није испунила свих 14 неопходних реформских приоритета, али је остварила „значајан“ напредак.

Слично као у Украјини и Молдавији, које су 23.јуна добиле статус кандидата, БиХ мора још испунити низ реформских циљева пре него што конкретно приступни преговори могу започети отварањем преговарачким поглављима.

Међутим, као званични кандидат за приступање, земља ће добити велике износе финансијске подршке из Брисела у оквиру такозване претприступне помоћи.

За разлику од БиХ, наводи „Велт“, извештај Комисије о напретку Турске је веома критичан.

- Преговоре о приступању са Турском и даље карактерише застој. Турска није преокренула негативан тренд удаљавања од Европске уније. Постоји озбиљно назадовање у областима демократије, владавине права, основних права и независности правосуђа. Дијалог о овим питањима остаје саставни део односа ЕУ и Турске - наводи се у извештају.

Истовремено Комисија истиче важну стратешку улогу Турске.

- ЕУ има стратешки интерес за стабилно и сигурно окружење у источном Медитерану и за развој односа са Турском заснованих на сарадњи и обостраним интересима. Истовремено ЕУ је такође спремна да брани своје интересе и интересе држава чланица - поручује Брисел.

Комисија, поред тога, хвали посредничке напоре турске владе у рату Русије и Украјине.

Међутим, Комисија оптужује Анкару да подрива санкције ЕУ, тврди “Велт”.

- Чињеница да се Турска није придружила рестриктивним мерама ЕУ је разлог за забринутост, посебно у погледу слободног промета робе - укључујући робу која може бити коришћена и у војне сврхе, у оквиру царинске уније између Турске и ЕУ - констатује Комисија, пише “Велт”.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".