СОНДА ДАРТ коју је америчка свемирска агенција НАСА у септембру с намером забила у астероид, успела га је помакнути из његове орбите, чиме је обавила своју мисију - променила путању небеског тела како би у будућности, ако затреба, спасила планет Земљу.

- Ово је прекретница за одбрану планета и прекретница за човчанство", рекао је директор НАСА-е Бил Нелсон новинарима када је објавио резултате.

Мерења телескопом које је НАСА представила на конференцији за медије показала су да је самоубилачким летом ДАРТ 26. септембра успео да оствари свој циљ и скрене смер астероида чистом кинетичком силом.

Мисија вредна 330 милиона долара

На мисји ДАРТ вредној 330 милиона долара стручњаци су радили седам година настојећи развити технологију којом би се астероид који би једном могао запретити земљи скренуо с путање и тако избегао његов ударац у нашу планету.

Небески циљ сонде ДАРТ био је Диморфос, астероид јајоликог облика и величине фудбалског терена, који се окреће око пет пута већег астероида званог Дидимос сваких 11 сат и 55 минута.

Није било претње по земљу

ДАРТ, сонда лансирана из Калифорније ракетом Фалкон 9, имала је масу од 610 килограма и ударила је у Диморфос створивши довољно силе да тај сателит помакне ближе Дидимосу.

Упоређивање Диморфосове путање пре и после удара показује да је за 32 минута скратио путању око Дидомиса, што значи да је помак успео.

Научници предвиђају да ће ДАРТ скратити орбиту Диморфоса за најмање десет минута, додајући да би и скраћење од 73 секунде сматрали успехом.

Ни два астериоида ни ДАРТ нису имали претњу по Зељму, истичу научници.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".