SONDA DART koju je američka svemirska agencija NASA u septembru s namerom zabila u asteroid, uspela ga je pomaknuti iz njegove orbite, čime je obavila svoju misiju - promenila putanju nebeskog tela kako bi u budućnosti, ako zatreba, spasila planet Zemlju.

- Ovo je prekretnica za odbranu planeta i prekretnica za čovčanstvo", rekao je direktor NASA-e Bil Nelson novinarima kada je objavio rezultate.

Merenja teleskopom koje je NASA predstavila na konferenciji za medije pokazala su da je samoubilačkim letom DART 26. septembra uspeo da ostvari svoj cilj i skrene smer asteroida čistom kinetičkom silom.

Misija vredna 330 miliona dolara

Na misji DART vrednoj 330 miliona dolara stručnjaci su radili sedam godina nastojeći razviti tehnologiju kojom bi se asteroid koji bi jednom mogao zapretiti zemlji skrenuo s putanje i tako izbegao njegov udarac u našu planetu.

Nebeski cilj sonde DART bio je Dimorfos, asteroid jajolikog oblika i veličine fudbalskog terena, koji se okreće oko pet puta većeg asteroida zvanog Didimos svakih 11 sat i 55 minuta.

Nije bilo pretnje po zemlju

DART, sonda lansirana iz Kalifornije raketom Falkon 9, imala je masu od 610 kilograma i udarila je u Dimorfos stvorivši dovoljno sile da taj satelit pomakne bliže Didimosu.

Upoređivanje Dimorfosove putanje pre i posle udara pokazuje da je za 32 minuta skratio putanju oko Didomisa, što znači da je pomak uspeo.

Naučnici predviđaju da će DART skratiti orbitu Dimorfosa za najmanje deset minuta, dodajući da bi i skraćenje od 73 sekunde smatrali uspehom.

Ni dva asterioida ni DART nisu imali pretnju po Zeljmu, ističu naučnici.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".