Она ће заувек остати упамћена по својим улогама у филмовима "Љубав и бјес"(1978), "Јована Лукина" (1979), "Нека друга жена"(1980) и бројним другим. Несвакидашњи таленат доказала је и на позоришним даскама још у најранијим годинама, с обзиром да је на београдску Академију примљена када је имала свега шеснаест и по година.

Фото: Милан Ђурица

 

Кад је имала 21 годину, на "пеглицу", у којој је била с братом, налетела је "лада". Уз много мука је преживела ову саобраћајну несрећу. Задобила је тешку повреду кичме и остала непокретна:

- Несрећа се догодила у Београду, дан после завршетка снимања филма "Нека друга жена". Била сам у аутомобилу заједно са мојим братом, као и са нашим другаром Недимом, који је тада био на одслужењу војног рока. Удес је изазвао пијани полицајац Предраг Милојевић, који се враћао са пијанке из хотела Југославија. Када је на лице места дошла милиција, он је, као њихов шеф, практично сам направио увиђај. Био је толико пијан да уопште није могао да изађе из аутомобила. Тек када је, због Недима, на увиђај дошла војна милиција, Милојевић је морао да дува у балон, па је ушао у записник као кривац. Мој брат је задобио контузију бубрега, Недим је пребачен у болницу са тешким повредама главе, а мени је дијагностикована тешка повреда кичме са најтрајнијим последицама.

Фото: Милан Ђурица

 

Оперисана је на београдској Ортопедској клиници и како је она проценила "уз лошу организацију тог хирушког захвата". На терапију је ишла у Русију, па у Украјину и Кину. Вратила се после тога у Србију, а онда се преселила на Нови Зеланд. Док је била на лечења у Кини, упознала је Владимира Мијушковића, који се бавио трговином.

- Једне дивне јесени освојио ме је заљубљеношћу. Годину касније, као плод наше велике љубави, добили смо Мида (28), коме сам дала име по надимку мог свекра. Звучи врло лепо, а кратко је и елегантно - рекла је Мерима, а затим се присетила и какав јој је био период трудноће. У другом стању је уживала толико да је пожелела да буде трудна и две године:

- Тако ми је пролетела та трудноћа, стално смо негде јурили и путовали. У 9. месецу сам каснила на порођај јер сам шила неке ствари. Заиста, било је заказано за четвртак и ја сам отишла следећи уторак тек и у среду се породила. На крају ме је докторка звала и рекла "аман Мерима, мислите ли ви да се породите можда". И заиста ми је то био неки најлепши период мог живота вероватно, најдражи период. У то време када је дете чак и нека мала тајна јер само ја могу да га осетим. Рекла сам да бих могла сваке године да будем трудна, да имам тај осећај чешће - рекла је Мерима.

Фото: Милан Ђурица

 

Током распада Југославије била је у Београду, али осећала је само мук и бол и, како каже, да није била у колицима одмах би отишла у Сарајево код својих.

Све је то увећао и развод с Владимиром:

- Нисмо се разумели у тој ситуацији. Да смо знали зашто вероватно бисмо нашли начин да се разумемо. Доживела сам наш развод као цепање и раст у различитим смеровима. Веома смо се волели и у време развода, али нисмо могли да се разумемо.

Одлуком да оде на Нови Зеланд променила је много тога у свом животу. Одлучила је да живи, да јој инвалидитет не представља никакав проблем и да граби колико год може. Научила је добро енглески, посветила се психологији и стекла диплому клиничког психолога. Касније је отишла мало дубље па је стекла и диплому доктора психолошких наука:

Фото: Милан Ђурица

 

- Мој докторат су одлично прихватили стручњаци на међународном скупу у Америци. Кажу да је "револуционаран, а истовремено и једноставан приступ рехабилитацији".

Данас предаје на универзитету, а ради и као клинички психолог на две приватне клинике и има нову, велику љубав, Новозеланђанина Риса Кокера:

- На посао идем својим колима која на крову имају специјалну дизалицу. Њоме се моја колица подигну на кров и ту буду док возим. Кад се зауставим спуштам колица. Радим са људима свих година који су преживели неку трауму, депресију, анксиозност, напад панике, ОКП, као и тешке односе, проблеме са самопоуздањем и сличне ствари.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".