Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да почетак грејне сезоне неће каснити и да су обезбеђене довољне количине енергената, као и да је држава спремна да реагује ако дође до проблема у снабдевању у Европи, као последица кризе и рата у Украјини.

- У овом тренутку има свега довољно, београдске електране имају довољно гаса и мазута, као што су и све друге топлане у Србији обезбедиле енергенте, а додатно постоје и резерве мазута у случају да буде потребна супституција других енергената - рекла је Михајловићева.

Оно што може да се евентуално појави као проблем, то је да не добијамо довољне количине гаса дневно из Балканског тока, у ком случају се креће у спровођење кризних планова и супституцију другим енергентима", навела је Михајловића за Хепи, саопштило је министарство.

Како каже, други могући проблем је да количине електричне енергије у Европи не буду довољне, с обзиром на то да ћемо током зиме сигурно морати да увозимо 15-25 одсто својих потреба за електричном енергијом.

- Ту постоје ствари на које не можемо да утичемо, као што је уништавање електро-енергетског система Украјине које води целу Европу у додатну несигурност не само кад је питање цена електричне енергије, него и у могуће несташице - рекла је Михајловићева.

Она је додала да ће мањој потрошњи електричне енергије током зиме допринети и спровођење мера уштеда у зимском периоду.

- Најревносније су биле локалне самоуправе, које су направиле планове да до марта уштеде око 15 одсто потрошње енергије у односу на период од пре годину дана, углавном кроз уштеде на јавном осветљењу и потрошњи у јавним зградама. Сличне су процене и код државне управе, док су јавна предузећа предвидела уштеде од око седам одсто, ЕПС око 3,5 одсто, и са њима планирамо још да разговарамо јер верујемо да могу да уштеде и више - навела је Михајловићева.

Говорећи о снабдевању гасом, Михајловићева је рекла да је складиште у Банатском Двору напуњено у српском делу и прилично напуњено у делу којим управља руски Гаспром.

- Такође, у Мађарској је до сада ускладиштено око 380 милиона кубних метара гаса, а очекује се да ускоро буде и пуних 500 милиона кубних метара. Балканским током смо до 1. октобра добијали три до четири милиона кубних метара гаса дневно, сада добијамо око шест милиона кубних метара, а у договору са руском страном ићи ћемо и на осам милиона кубних метара гаса, у зависности од потреба ТЕ-ТО - рекла је потпредседница владе.

Она је додала да су укупне резерве осталих енергената тренутно на нивоу од око два месеца, да је мазут обезбеђен до краја грејне сезоне, као и да је план да се обавезне резерве нафте и нафтних деривата додатно повећају тако да могу да покрију и 90 дана.

Михајловићева је рекла да није угрожено снабдевање сировом нафтом Јадранским нафотоводом, с тим да ће се у складу са санкцијама ЕУ према Руској Федерацији ускоро прећи само на увоз нафте која није пореклом из Русије.

- Може да буде проблема на светском тржишту, да дође до пада количине нафте која је у понуди због одлуке ОПЕК, а тиме и до виших цена, али кад је реч о увозу нафте у Србију, он у овом тренутку није угрожен - нагласила је потпредседница владе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".