Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da početak grejne sezone neće kasniti i da su obezbeđene dovoljne količine energenata, kao i da je država spremna da reaguje ako dođe do problema u snabdevanju u Evropi, kao posledica krize i rata u Ukrajini.

- U ovom trenutku ima svega dovoljno, beogradske elektrane imaju dovoljno gasa i mazuta, kao što su i sve druge toplane u Srbiji obezbedile energente, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata - rekla je Mihajlovićeva.

Ono što može da se eventualno pojavi kao problem, to je da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, u kom slučaju se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima", navela je Mihajlovića za Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Kako kaže, drugi mogući problem je da količine električne energije u Evropi ne budu dovoljne, s obzirom na to da ćemo tokom zime sigurno morati da uvozimo 15-25 odsto svojih potreba za električnom energijom.

- Tu postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je uništavanje elektro-energetskog sistema Ukrajine koje vodi celu Evropu u dodatnu nesigurnost ne samo kad je pitanje cena električne energije, nego i u moguće nestašice - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu.

- Najrevnosnije su bile lokalne samouprave, koje su napravile planove da do marta uštede oko 15 odsto potrošnje energije u odnosu na period od pre godinu dana, uglavnom kroz uštede na javnom osvetljenju i potrošnji u javnim zgradama. Slične su procene i kod državne uprave, dok su javna preduzeća predvidela uštede od oko sedam odsto, EPS oko 3,5 odsto, i sa njima planiramo još da razgovaramo jer verujemo da mogu da uštede i više - navela je Mihajlovićeva.

Govoreći o snabdevanju gasom, Mihajlovićeva je rekla da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski Gasprom.

- Takođe, u Mađarskoj je do sada uskladišteno oko 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara. Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali tri do četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko šest miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na osam miliona kubnih metara gasa, u zavisnosti od potreba TE-TO - rekla je potpredsednica vlade.

Ona je dodala da su ukupne rezerve ostalih energenata trenutno na nivou od oko dva meseca, da je mazut obezbeđen do kraja grejne sezone, kao i da je plan da se obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dodatno povećaju tako da mogu da pokriju i 90 dana.

Mihajlovićeva je rekla da nije ugroženo snabdevanje sirovom naftom Jadranskim nafotovodom, s tim da će se u skladu sa sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji uskoro preći samo na uvoz nafte koja nije poreklom iz Rusije.

- Može da bude problema na svetskom tržištu, da dođe do pada količine nafte koja je u ponudi zbog odluke OPEK, a time i do viših cena, ali kad je reč o uvozu nafte u Srbiju, on u ovom trenutku nije ugrožen - naglasila je potpredsednica vlade.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".