Предраг Петровић је скоро три деценије живео у Италији, где је повезиван са кланом "Казалези" и био је осуђиван. Ухапшен је прошле године, по потерници, а у казну му је урачунато време проведено у притвору од 21. априла 2021. године.

Судија је рекла да је проглашен кривим јер је 16. јуна 1994. године, заједно са још две непознате особе дошао до стана на Дорћолу, након чега је разбио стакло на улазним вратима и испалио један метак из пиштоља у Милибора, који је од последица рањавања преминуо.

Образлажући пресуду, судија је рекла да је истрага кренула давне 1994. године, али да Петровић тада није могао да буде саслушан, "јер Вас није било".

-У фебруару 1993. сте последњи пут извадили документа, извадили сте личну карту и оставили отиске- рекла је судија.

Навела је да је Петровић потом отишао у Грчку, али да није могло да се утврди када. Како је навела, Петровић се до априла прошле године није појављивао на тлу Србије. Укупно 25 година није био у земљи, иако су му се деца 2010. године вратила у Србију.

Судија је рекла да имају исказ сведока, иначе Милиборовог брата, који је описао сам догађај, наводећи да се Петровић са њим познавао од раније, као и да је са његовим братом Милибором имао сукоб, наводи 24 седам.

Навела је да остале особе нису могле бити испитане, јер као и сам Петровић, нису биле доступне. Судија је рекла да се нису знала ни имена деце убијеног, а да је једино могла да се испита његова супруга, међутим, то није урађено због пропуста у истрази.

Судија је навела да никако нису могли да прихвате разлог који је навео за напуштање земље. Петровић је, наиме, рекао да је земљу напустио 1991. године због лоше економске ситуације и како не би био мобилисан.

Као разлог судија наводи чињеницу да је 1993. године он у Србији извадио документа, а да од 1995. више није било мобилизације, истичући да је био запослен у болници.

Ово је првостепена пресуда, на коју постоји право жалбе. Петровић је од почетка суђења негирао да је починио ово убиство, тврдећи да тада није био у Југославији и да није имао оружје.

О Петровићевом хапшењу писали су италијански медији, а тамошње медијске ступце пунио је још 2016, када су писали да се доводи у везу са организованом криминалном групом која се бавила шверцом оружја и снабдевала локални мафијашки клан “Казалези”.

Петровић, за којим је била издата Интерполова потерница због убиства у Београду, ухапшен је у јуну прошле године у италијанском граду Казерта, у близини једног тржног центра, након што је тамошња полиција добила сазнања да се он с породицом крије у овом граду.

Карабињери су му направили заседу након што су добили дојаву да у једном тржном центру треба да се састане са супругом.

-Дошао је да види супругу у тржном центру, али уместо ње пронашао је карабињере- писали су тада италијански медији.

За Петровићем су италијански истражитељи трагали скоро две године, односно од октобра 2019, када је побегао из кућног притвора у којем је био због више кривичних дела. Побегао је двадесетак дана након што је Апелациони суд прихватио захтев српских власти за његову екстрадицију.

У Италији је био тражен и због крађе, пријема украдене робе и трговине оружјем почињене у периоду од 1999. до 2015. године, због чега је осуђен на годину дана и пет месеци затвора, док је био у бекству.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".