Основно правило пре одласка на сваки дужи одмор од куће је да искључите све уређаје из струје, јер чак и када су изгашени али и даље је упаљни у утичницу, уређаји троше струју, саветују стручњаци.

Дакле, прво правило је да све електричне уређаје искључите из утичница. Многи и када су искључени троше струју и зато је потребно извући утикач из утичнице, али савет је да све што можете искључите пре свега због безбедности и сигурности.

Климу само угасите. Бојлер пре поласка обавезно искључите. Заврните обавезно и главни вентил за воду, како се не би десио неки квар или поплава.

Немојте остављати упаљена светла или неку лампу док нисте код куће, па чак ни како би се стекао утисак да је неко ту. Безбедније је да неко повремено обиђе ваш дом па се на тај начин лично увери да је све у реду. Искључите из струје лаптопове, рачунаре, пуњаче за телефоне, конзоле за игрице и све апарате са екстерним пуњачем.

Сви пуњачи када су укључени вуку струју без обзира да ли је апарат укључен у њих.

Искључите и микроталасну, тостер, блендер, апарат за кафу и друго. Искључите замрзивач, фрижидер и бојлер.

Без обзира да ли бојлер палите и гасите по потреби или га стално држите укљученог, обавезно га искљуључите пре одласка на летовање. Извуците из утичнице и кухињски бојлер ако је повезан тако да има утикач.

Очистите фрижидер и уклоните све кварљиве намирнице из њега. Ако сте дуже од месец дана одсутни, искључите га из струје.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".