Ову престижну награду до сада су одбила само два добитника стављајући комисију у незгодан положај.

Руски писац Борис Леонидович Пастернак одбио је 1958. године Нобелову награду за књижевност. Његов роман "Доктор Живаго“ понео се према Совјетском социјализму и Црвеној револуцији на прилично "либералан" начин, и стога је био и забрањен у СССР. Много година касније, обелодањено је да је ЦИА водила тајну промоцију књиге унутар Совјетског савеза.

Пастернак је добио награду за књигу по којој је снимљен и популаран филм, али ју је одбио због страха од Совјетског режима.

Филозоф и писац Жан Пол Сартр године добио Нобелову награду за књижевност 1964. године, али ју је одбио. Како се наводи у његовом званичном објашњењу које је доставио Нобеловом комитету, он је рекао да не жели да буде институционализован као писац.

- Није исто ако се потпишем као Жан Пол Сартр или као Жан Пол Сартр, добитник Нобелове награде. Писац мора да одоли да буде претворен у институцију, чак и када се тако нешто дешава на почасан начин - навео је Сартр.

Нобелове награде постоје захваљујући шведском научнику и индустријалцу Алфреду Нобелу, проналазачу динамита, који је желео да се из његовог фонда сваке године издваја новац за допринос човечанству.

Награду додељује Шведска академија наука, а добитнику следи и новчани износ од нешто више од 1.000.000 евра. Једини српски добитник Нобелове награде био је књижевник Иво Андрић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".