Једно од најзвучнијих имена филма икад био је Алфред Хичкок. Човек који је постао феномен доказавши да публика иде у биоскопе "да би гледала Хичкока", а не његове глумце. Знали су да ће два сата дрхтати и постати учесници авантуре његових јунака.

Хичкок је био популарнији од многих звезда. Његово име на филмском плакату или шпици је стварало велике гужве пред биоскопским дворанама. Та фама је владала око њега и када је тачно пре 58 година, 22. маја 1964. године слетео на тек отворени нови београдски аеродром.

Фото: Профимедиа

 

 

Све док пар дана касније није одлетео са Сурчина, режисерово присуство у Београду је изазвало невероватно интересовање медија, али и Београђана. Оригиналан и предусретљив, излазио је у сусрет новинарима и одговарао на њихова безбројна питања.

Интервју са режисером филмова "Психо", "Прозор у дориште", "Назови М. ради убиства", "Држите лопова", "Невоља са Харијем" објавио је 4. јуна 1964. "Филмски свет", популарна југословенска филмска ревија која је излазила недељно од 1954. до 1970. године у Београду. Издавало ју је новинско-издавачко предузеће "Дуга" и у том интервјуу он је открио разлог свог доласка - снимање филма "Три таоца".

- Филм говори о борби полиције против мафије у Америци. Гангстери су отели три детета из најугледнијих америчких породица и сакрили их на разним странама света. Одлучио сам да једно дете буде скривено на Далеком Истоку, друго у Јужној Америци, а треће … Још нисам решио где, али сам дошао да разгледам Дубровник. Интересује ме средњовековна архитектура која ми је потребна за филм "Три таоца" - говорио је Хичкок за "Филмски свет".

Фото: Архив Борбе

 

 

О његовом боравку у Београду писале су у великој репортажи и "Вечерње новости" чији су новинари шетали са чувеним режисером улицама престонице, а друштво им је правила и наша глумица Милена Дравић. Том приликом је посетио Калемегдан где су сви били очарани његовим познавањем историје, причао је о освајању Београда, али и о томе колико жали што није успео да сврати у Београд када је пре неколико година фамозним возом “Симплон оријент” путовао у Истанбул.

Сазнање да је на месту Новог Београда некада била ледина и да је све изграђено за 20 година, за чувеног режисера било је фасцинантно. Док је шетао Калемегданом пажњу му је привукао Зоолошки врт где је свратио и поздравио се, како је рекао, са својим најбољим глумцима - птицама.

 

 

На питање Милене Дравић која би места још волео да посети, као из топа је одговорио: "Само стари Београд". Тада су га домаћини одвели до чувене кафане "Знак питања" и Конака кнегиње Љубице, а затим преко Трга републике и Кнежевог споменика све до Милошевог конака. Интересовао се за експонате Музеја Првог и Другог српског устанка.

- Била сам у друштву с легендом, силно почашћена, и то заувек остаје у сећању. Хичкок је већ тад био један од највећих редитеља свих времена, а ја јако млада, на почетку каријере. Хичкок је са супругом дошао у Београд, а ја сам била домаћин с наше стране. Већ тада сам знала већину његових сјајних филмова. И његову супругу памтим као драгу, симпатичну жену. Срдачан, шармантан, духовит, генијалан… Водили смо их у Скадарлију, а у Скадарлији ко’ у Скадарлији, и он ми је поклонило фотографију на којој је написао “То Милена фром Алферд Хитцхцоцк” и додао свој цртеж” - рекла је Милена.

Фото: Инстаграм принтскрин/beogradispodbeograda

 

 

Хичкок се током обиласка Београда ни једног тренутка није понашао само као туриста, он је и у овом случају био редитељ. И једног тренутка је "одиграо" једну сцену за "Филмске новости", а после тога следило је дружење уз вечеру у Скадарлији. Иако на дијети, Хичкок је славећи успех који је постигао филм "Марни" рекао да тада дијета не важи.

- Када сам у ресторану са пријатељима, не питајте ме шта ћу да једем. Хоћу само да будем са пријатељима – причао је београдским новинарима.

Све време редитеља је пратила и супруга Алма, која је поред животне сапутнице, имала и улогу његове незаменљиве и перфектне секретарице. Када је оркестар засвирао "грофицу Марицу", Хичкок се одушевљено обратио супрузи:

Фото: Профимедиа

 

 

- Сећаш се Алма онда када сам снимио први филм. Слушали смо ово…

Баш тих мајских дана 1964. док је Алфред Хичкок боравио у Београду, стигао му је телеграм из Њујорка - његов последњи филм ”Марни” је првог дана приказивања потукао дотадашњи рекорд у гледаности и заради који је држао његов претходни филм, чувене "Птице".

Фото: Профимедиа

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".