Мада већ четири деценије са породицом живи у Београду Љубивоје Ршумовић никада га није сматрао својим домом. Село Љубиш где је рођен и где каже да ће вековати његова је оаза мира и место којем се увек изнова враћа колико год далеко да оде.Дом Љубивоја Ршумовића стога је дивна полупланинска кућа на два спрата, коју је песник сам пројектовао и сазидао на имању које је наследио од својих родитеља.

Брату је, наводно, приликом оставинске расправе препустио део на којем се налази родитељска кућа, док је он свој кутак накнадно направио, а по свему судећи толико је то лепо извео да му многи пензионери могу позавидети како на амбијенту, тако и на дивној природи и миру.  

Фото: Инстаграм принтскрин/љубарсумоффициал

 

Из Љубиша Љубивоје тврди да никада није отишао заправо. Увек му се са сетом враћао, волео је и са породицом тамо да дође,са синовима Бранком, Михајлом и Вуком, док му сада најчешче друштво праве унуци са којима на чистом ваздуху игра шах.

‒ Ја заправо никада нисам отишао из Љубиша. Тамо је моја родна кућа, а изнад ње, у кршу, на једном камену урезано је слово „љ“. То је митолошки знак моје припадности. У Љубишу сам рођен, у Љубишу ћу и вековати. Тамо одлазимо да се одморимо, али и да понешто радимо - рекао је једном приликом чувени Ршум, који ужива у свим физичким радовма везаним за имање.

Фото: Инстаграм принтскрин/љубарсумоффициал

 

Најчешће фарба дрвенарију, сади цвеће и окопава, води бригу о стаблима у дворишту и коси траву што га можда чак и највише релаксира.

- Није тачно да је кошење најтежи посао, јер ко у детињству научи да коси, уживаће увек у косидби ‒ поручује песник, који се бави и лековитим биљем и уме да од биљака из баште припрема лекове, што је наследнио од предака.

- Мој деда је био травар, мајка је то преузела од њега, а и ја се мало тиме бавим. Од гавеза који расте на мом плацу правим мелеме за ране. Знам и да је чај од корена дрвета дивље крушке одличан против високог шећера и холестерола. Припремао га је мој отац Михаило, његов отац, а данас и ја - испричао је раније Љубивоје, кој је  неке од својих најлепших прича и песама написао управо на прагу родне куће или пак уз камин у њеном дневном боравку.

(Стори)

ГАЛЕРИЈА: Имање Љубивоја Ршумовића

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".